Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

18. 01. 2017. 10:50 >> 10:36
7

DUDA TRAMPU

"NATO se osjeća dobro, a EU želimo cjelovitu"

Predsjednik Poljske Andžej Duda odbacio je danas ocjenu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa da je NATO zastarjela organizacija i poručio mu danas da se NATO osjeća dobro i da to što jača istočno krilo na granicama prema Rusiji pokazuje vitalnost zapadnog vojnog saveza.

"NATO se osjeća dobro. Ne vidim nikakve aktivnosti koje bi vodile slabljenju zapadnog vojnog saveza. U ovom trenutku u Poljskoj imamo američku vojsku koja je prešla naše granice. Pojačano prisustvo NATO u našem delu Evrope je činjenica. To je ono što interesuje nas", kazao je predsjednik Duda poljskom radiju RMF FM.

Duda je odbio bojazni da bi Tramp kada uđe u Bijelu kuću mogao da opozove operaciju Atlantik rizolv  u okviru koje nakon ruske aneksije Krima SAD jačaju vojno prisustvo u Evropi, i da bi mogao da vrati natrag u SAD 3.500 vojnika američke oklopne brigade koji su prošle sedmice stigli sa 87 tenkova i nekoliko stotina borbenih vozila u Poljsku.

"Upravo suprotno. To ukazuje prije na vitalnost NATO nego da će mu se desiti nešto loše", kazao je Duda.

Poljski predsjednik istakao je da Trampa okružuju savjetnici koji ipak za razliku od njega imaju iskustva i znanja kako funkcioniše NATO i kakve su njegove strukture.

Izjavu Trampa da je Bregzit veličanstvena stvar i da očekuje da i druge članice EU podju britanskim primjerom poljski predsjednik takođe je odbio i pripisao je posebnim interesima novog američkog predsjednika.

"Prije svega svako ima svoje interese. Na te riječi treba gledati i iz tog ugla. Očigledno je da smo mi, Poljska, pristalice toga da Evropa ostane cjelovita. Mi, Poljaci, bili bi najzadovoljniji kada bi Velika Britanija ostala u EU. Bregzit sigurno nije nešto zbog čega bi mogli da budemo zadovoljni ali odluka je na britanskom društvu koje se izjasnilo na referendumu", kazao je Duda.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније