Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

15. 02. 2017. 22:59 >> 22:36
1

TRAMP NETANJAHUU

Izraelci moraju da pokažu fleksibilnost

Predsjednik SAD, Donalad Tramp zatražio je danas od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da se uzdrži od izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju državu, iako nije direktno izrazio podršku nezavisnoj Palestini.

Tramp je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s Netanjahuom u Bijeloj kući prije razgovora s njim. Novi predsjednik SAD ocijenio je da će Izraelci "morati da pokažu fleksibilnost što nije lako", kako je ocijenio, izrazivši uvjerenje da Izrael "želi da postigne sporazum" i da on u protivnom ne bi bio sretan.

Za Palestince je rekao da moraju da se "oslobode mržnje kojoj se uče od rođenja i da priznaju Izrael".

Netanjahu je odgovorio da želi sporazum koji ima suštinu, ponovivši svoje uslove da Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu i da "prestanu da obučavaju svoje ljude da unište narod Izraela".

"Proučavam dvije države i jednu državu i meni se sviđa ona koja se sviđa objema stranama. Veoma sam sretan s onom koja se sviđa objema stranama. Ja mogu da živim bilo s kojom. Mislio sam neko vrijeme da dvije države izgledaju kao lakše, ali iskreno, ako su Bibi i Palestinci, i Izrael i Palestinci sretni, ja sam sretan s onom koja im se više sviđa", rekao je Tramp, pominjući Netanjahua po nadimku.

Netanjahu, koji se danas prvi put sastao s Trampom otkako je on stupio na dužnost, istakao je da nema veće pristalice jevrejskog naroda i jevrejske države od predsjednika Donalda Trampa.

On je tim riječima odgovorio na pitanje izraelskih novinara o bojazni da se nova administracija SAD "možda poigrava sa ksenofobijom i rasizmom". Netanjahu je dodao da Trampa i njegovu porodicu dugo poznaje.

Tramp je najavio da će učiniti sve u svojoj moći da zaustavi rasizam, odgovarajući na pitanje izraelskog novinara da li je njegova kampanja ohrabrila ksenofobiju. Novi predsjednik je rekao da je zemlja "vrlo podijeljena", ali je izrazio nadu da će biti sposoban da učini da se taj problem prevaziđe.

Izraelski mediji su, međutim, ocijenili da je Tramp izbjegao da odgovori na pitanje o antisemitizmu. On je rekao da su mu kćerka i zet Džared Kušner Jevreji i da su njihovo troje djece Jevreji. "Vidjećete puno ljubavi u SAD", najavio je on.

Izraelski ministar Naftali Benet, vođa ultradesne partije Jevrejski dom, pozdravio je večeras "novu eru" u odnosima sa SAD, nakon konferencije za novinare u Bijeloj kući.

On je na svom Tviter nalogu napisao: "Palestinska zastava je skinuta sa koplja i zamijenjena izraelskom zastavom".

Benet je koalicioni partner u Netanjahuovoj vladi i glavni protivnik palestinske države. On je apelovao na Netanjahua da u Vašingtonu uopšte ne pominje dvije riječi - palestinska država, što je Netanjahu uoči polaska na put navodno odbio.

Međutim, na konferenciji za novinare i Tramp i Netanjahu su izbjegavali da podrže model rješenja o dvije države za dva naroda u decenijskom sukobu, iako je to bio stav međunarodne zajednice tokom skoro dvadeset godina. Na svom Tviter nalogu Benet je rekao da je premijer pokazao: "Liderstvo, smjelost i uspostavljenu bezbjednost Izraela".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније