Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 06. 2013. 21:34 >> 21:38
1

JEDNAKOST POLOVA

Norvežanke će služiti vojsku

Parlament Norveške izglasao je regrutovanje žena u norveške oružane snage, čime je ta zemlja postala prva članica NATO u kojoj će služenje vojske biti obavezno za oba pola.

 

Norveški parlamentarac iz redova vladajuće Laburističke partije Lajla Gustavsen kazala je da prava i obaveze treba da budu isti za sve.

"Oružane snage treba da imaju pristup najboljim izvorima, bez obzira na pol, dok se sada regrutuju većinom muškarci", kazala je ona.

Inače, Norveška je zemlja koja prednjači u borbi za jednakost polova, jer mjere koje je usvojila ta skandinavska zemlja uključuju zahtjev da sve javne kompanije registrovane na berzi moraju u svojim upravnim odborima imati najmanje 40 odsto žena. Norveška je prije dva dana obilježila sto godina otkako su otkako Norvežanke dobile pravo glasa.

U sadašnjoj norveškoj vladi žene učestvuju s jednom polovinom, a opoziciona liderka ispred partije Konzervativaca Erna Solberg kazala je kako očekuje da će postati druga žena premijer Norveške na jesenjim izborima.

Norveška, koja je članica NATO, smanjila je svoje vojne snage nakon okončanja Hladnog rata i mnogo ulaže u tehnologiju kako bi zadržala malu, ali savremenu vojsku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније