Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 06. 2013. 10:04 >> 10:08

DOBRO PROCIJENILI

SAD: Sirija nije Irak

Zvanični Vašington tvrdi i da u slučaju hemijskog oružja u Siriji neće biti greške kao u slučaju Iraka 2003, kada se ispostavilo da nema hemijskog oružja. Bijela kuća saopštava da SAD stoje iza svoje procjene da je sirijski režim upotrijebio hemijsko oružje.

Sjedinjene Američke Države stoje iza svoje procjene da je sirijski režim upotrijebio hemijsko oružje, kao i tvrdnje da neće biti greške kakva je učinjena u slučaju Iraka, a predsjednik Barak Obama izložiće dokaze o tome svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, na marginama samita G8 sljedeće nedjelje, saopštila je Bijela kuća.

 

 

Obama će iznijeti "sve dokaze i razloge zbog kojih smo tako sigurni u procjenu koju je Bijela kuća objavila o upotrebi hemijskog oružja", rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

"Procijenili smo na osnovu više nezavisnih tokova informacija", saopštila je Psaki novinarima, pošto je Bijela kuća objavila da će pojačati "vojnu podršku" sirijskim pobunjenicima.

Bijela kuća je u četvrtak prvi put saopštila da je režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada u više navrata koristio hemijsko oružje, naročito gas sarin, protiv pobunjenika koji pokušavaju da ga svrgnu s vlasti.

List Volstrit džornal je objavio i da Amerikanci planiraju uvođenje zone zabrane letjenja iznad dijela teritorije Sirije, koju bi sprovodili avioni i protivvazdušni sistemi SAD stacionirani u Jordanu.

Rusija je odmah posle objave Vašingtona, saopštila da su informacije koje su SAD objavile fabrikovane.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je, u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, da bi vojna podrška sirijskim pobunjenicima, koju su SAD najavile, mogla da podstakne nasilje na Bliskom istoku, a da optužbe SAD da vlada u Damasku koristi hemijsko oružje nijesu potkrijepljene provjerenim dokazima.

Nešto ranije, savjetnik za spoljne odnose ruskog predsjednika, Jurij Ušakov, rekao je da Moskva smatra da su informacije Vašingtiona o upotrebi hemijskog oružja sirijskog režima nad sopstvenim narodom neubjedljive, kao i da će povećanje američke vojne podrške Asadovim protivnicima štetiti zajedničkim rusko-američkim naporima da se organizuje mirovna konferencija o Siriji.

Ušakov je, takođe, upozorio Vašington da ne načini grešku kao u slučaju invazije na Irak 2003. godine, pošto je pogrešno optužio Sadama Huseina da koristi oružje za masovno uništenje.

S druge strane, Psaki je odgovorila da su SAD uverene da neće biti ponovljena situacija iz Ujedinjenih nacija, kada je tadašnji državni sekretar Kolin Pauel objavio da Sadam Husein gomila hemijsko oružje.

Te optužbe nikad nisu potvrđene, a u Iraku nikada nije pronađeno hemijsko oružje, podsetio je Frans pres.

"Dozvolite mi da vas podsetim da su državni sekretar (Džon Keri) i predsednik (Barak Obama), naravno u drugačijim ulogama, bili tamo tokom debate o Iraku. Svi pitaju zašto ovo traje tako dugo, a jedan od razloga je što obojica znaju, kao članovi nacionalnog bezbednosnog tima, koliko je važno proveriti činjenice i biti siguran u njih, pre nego što se napravi sledeća procena", rekla je Psaki.

Početkom meseca, Francuska je saopštila da "nema sumnje" da je Asadov režim koristio gas sarin u sirijskom konfliktu.

Prema jednom od ranijih izveštaja Ujedinjene nacije su navele da postoje osnovane sumnje da su obe strane u sirijskom sukobu koristile hemijsko oružje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније