Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

29. 03. 2017. 12:20 >> 11:55

BIVŠI PREMIJER

Vals podržava Makrona za predsjednika

Bivši francuski premijer Manuel Vals glasaće za nezavisnog kandidata centra Emanuela Makrona u prvom krugu predsjedničkih izbora, a ne za kandidata sopstvene socijalističke partije, objavio je danas Vals.

 

 

  

Vals, koji je bio finalista u unutarstranačkoj trci socijalista za predsjedničkog kandidata, okrenuo je leđa sopstvenoj stranci i neće glasati za njihovog kandidata Benoa Amona.

"Glasaću za Emanuela Makrona, ja preuzimam odgovornost", rekao je Vals za televiziju BFMTV i dodao da to radi zato što misli "da ne treba preuzimati nikakav rizik za Francusku".Ankete predviđaju da će u drugi krug izbora 7. maja ući Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.

Vals, premijer vlade u mandatu predsjednika Fransoa Olanda od 2014. do 2016, odlučio je da okrene leđa sopstvenoj stranci, kako je rekao zbog krize ljevice i marginalizacije njenog kandidata Benoa Amona, kao i moralnih udara na kandidata desnice Fransoa Fijona umiješanog u sudske afere. Makronu je već iz redova socijalista podršku dao ministar odbrane Žan-Iv le Drian.

Makronova kandidatura privlači podršku sa ljevice kao i sa desnice političkog spektra.Socijalističkom kandidatu Amonu, prema anketama posljednjih dana, znatno pada podrška, i predviđa mu se 10 odsto glasova u prvom krugu izbora 23. aprila.

Prema anketama Makron vodi sa oko 25 odsto glasova, i nekad je neznatno ispred kandidaktinje krajnje desnog Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Prvobitni favorit u kampanji, kandidat ljevice Fransoa Fijon pao je na treće mjesto po anketama poslije otrkića krajem januara o navodnom fiktivnom zapošljavanju supruge Penelop i njihovo dvoje djece u parlamentu, i finansiranje njihovih radnih mjesta iz javnih sredstava. Protiv Fijona i supruge podignute su preliminarne optužnice u tom slučaju.

Makron je zahvalio Valsu na podršci u intervjuu koji je istovremeno vođen s Makronom na radiju Europe 1.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније