Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

10. 04. 2017. 11:24 >> 11:04

CIJENA RUSKOG GASA

Bjelorusija se dogovorila sa Gaspromom

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, saopštio je da je dogovorio da Minsk tokom ove godine ruski gas plaća po važećem ugovoru sa Gaspromom.

On je rekao da se sa ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom, dogovorio da Minsk plaća 130 dolara za hiljadu kubnih metara.

Dio rashoda Minska biće kompenzovan izvozom ruske bescarinske nafte iz Belorusije po cijenama formiranim kao da je za nju naplaćena carina, prenosi B92.

"Rekao sam Putinu, ako nijeste spremni da radite u ovakvim uslovima, recite. Ne, ne želimo da u Bjelorusiji bude gore, ali bismo željeli da ugovor koji ove godine ističe, istekne kakav jeste, po cijeni od 130 dolara, i da do kraja godine bude 130 dolara. Hajde da se dogovorimo o kompenzaciji te cijene, koju mi želimo i koju oni žele“, rekao je Lukašenko.

Putin je nakon razgovora sa Lukašenkom saopštio da su se Moskva i Minsk dogovorili kako će biti riješen naftno-gasni spor.

Strane su pronašle mogućnost da jedna drugoj učine ustupke i dogovorile se kako će se posao u toj sferi realizovati ne samo ove, nego i tokom naredne dvije godine.

Minsk je početkom prošle godine saopštio da je cijena ruskog gasa nepravedna i jednostrano odlučio da ga plaća po nižoj cijeni.

Rusija je saopštila da smanjuje nivo bescarinskih isporuka nafte Bjelorusiji, ne samo zbog duga za gas, nego i zbog nedovoljnih isporuka bjeloruskih naftnih derivata u Rusiju.

Bjelorusija će svake godine dobijati 24 miliona tona nafte, zaključno sa 2024. godinom. Do 2019. godine 18 miliona tona nafte će se prerađivati u Zavodu za preradu nafte, a šest miliona će se prodavati kao da su imali nabavnu cijenu sa carinom. Ti prihodi će ići u budžet Belorusije.

Lukašenko je rekao da se Moskva i Minsk dogovaraju da cijena gasa iz Rusije za Bjelorusiju bude formirana u ruskim rubljama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније