Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 04. 2017. 13:57 >> 13:31
2

UNHCR

Boko Haram koristi djecu za samoubilačke napade

Radikalni islamisti iz Boko Harama sve više koriste djecu za samoubilačke bombaške akcije, a broj takvih napada od januara skoro je dostigao ukupan broj za cijelu prošlu godinu, objavljeno je danas u izvještaju UNICEF-a.

  

 

 

Od 2014. godine u basenu jezera Čad maloljetnici su izveli 117 napada, od čega su za skoro 80 procenata bile odgovorne djevojčice, koje su ponekad drogirali prije samoubilačkih misija, navodi se u izvještaju.

Regionalna direktorka UNICEF-a Mari-Pjer Puarje je rekla da već sam prizor djeteta blizu pijace ili kontrolnog punkta izaziva strah, zbog čega je tokom protekle godine uhapšeno više od 1.500 mališana u Nigeriji, Kamerunu, Nigeru i Čadu.

"Ova djeca su žrtve, ne počinioci. Natjerati ih ili ih obmanuti da izvedu takvo užasno djelo je sramno", rekla je Puarje.Osim za napade, djeca se zloupotrebljavaju i na druge načine, a UNICEF je naveo da preovlađuje praksa kidnapovanja i primoravanja djece na saradnju sa naoružanim grupama.

"Oni vide mlade djevojčice na pijacama i tokom noći ih kidnapuju. U nekim slučajevima, tokom tog procesa roditelje ubijaju pred njima. Zatim uglavnom slijedi dugo putovanje do baze Boko harama u džungli gdje djevojčice primoravaju na rani brak i seksualno ropstvo", kaže se u izvještaju.

UNICEF je pozvao na ponovnu integraciju u društvo djece koja su bila pod kontrolom Boko Harama, smatrajući da su mnoga od njih stigmatizovana i da ih se lokalno stanovništvo plaši. Od 154 miliona dolara, koliko je agencija prošle godine tražila za pomoć djeci u basenu jezera Čad, sakupljeno je samo 40 procenata, navodi se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније