Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

25. 05. 2017. 20:37 >> 20:11

GUTEREŠ UPOZORAVA

Napadi na bolnice u više od 20 zemalja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Antonio Gutereš rekao je danas da je prošle godine bilo napada na bolnice, doktore, ambulante, ranjene i bolesne u najmanje 20 zemalja zahvaćenih sukobima.

Guteres je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da su u većini tih zemalja "slabi zdravstveni sistemi već bili na kritičnoj tački" i da za većinu napada niko nije odgovarao.

"Ti napadi su dokaz šireg trenda: učesnici u sukobu tretiraju bolnice i zdravstvene ustanove kao mete, umjesto da ih poštuju kao svetinje. To je protivno duhu Ženevskih konvencija, osnovnih principa međunarodnog humanitarnog prava i elementarne ljudskosti", rekao je generalni sekretar UN.

On je naveo da je organizacija Ljekari za ljudska prava zabilježila više od 400 napada i više od 800 ubijenih zdravstvenih radnika u Siriji od početka konflikta 2013. godine, a da su se napadi na zdravstvene objekte i osoblje u Avganistanu gotovo udvostručili u 2016. godini, u poređenju s 2015.

Generalni sekretar UN je kazao da se na terenu malo toga promijenilo od usvajanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN prije godinu dana, kojom se od svih strana u sukobima zahtjeva da zaštite medicinsko osoblje i objekte u kojima ono radi.

Guteres je rekao da je u vazdušnom napadu, svega nekoliko mjeseci po usvajanju te rezolucije, pogođena bolnica u Jemenu, čiji je krov bio jasno obilježen, a njene koordinate poznate, i da je tada poginulo 15 osoba, od čega tri člana medicinskog osoblja.

On je apelovao na poštovanje te rezolucije i preporuka njegovog prethodnika Ban Ki Muna i na privođenje pravdi odgovornih za napade na zdravstvene objekte i osoblje, što se takođe zahteva rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније