Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2017. 11:31 >> 11:27
1

NAPAD U MANČESTERU

Kako je MI5 "ispustio" napadača

Britanska obavještajna agencija MI5 dobila je prije tri mjeseca informaciju od FBI-ja da Salman Abedi planira napad u Velikoj Britaniji, piše Independent.

"Početkom 2017. FBI je rekao MI5 da Abedi pripada sjevernoafričkoj terorističkoj organizaciji sa sjedištem u Mančesteru, koja je tražila političku metu u ovoj državi", rekao je sigurnosni službenik za "Mejl on Sandej", a prenosi hrvatski portal Index.hr.

"Informacije su stigle iz FBI-ja, koji je istraživao Abedija od sredine 2016, zatim iz Libije, gdje je pronađena veza Abedijeve porodice sa terorističkim organizacijama", rekao je taj službenik.

"Nakon dojave, MI5 je istraživao Abedija i druge članove organizacije, ali se tada smatralo da on planira atentat na neku političku figuru. Međutim, istraga nije ništa otkrila i dogodila se tragedija",piše "Independent".

Britanska tajna služba sada je suočena s pitanjem kako je moglo da se dogodi da im je Abedi promakao i uspio da izvede bombaški napad na koncertu američke pop zvijezde u Mančesteru, kada su stradale 22 osobe, među kojima ima i djece, a ranjene 64.

Međutim, njihov odgovor je da su, u vrijeme kada su im stigli podaci o Abediju, imali otvoreno ukupno 500 istraga o terorizmu i da su istraživali 3.000 ljudi.

Zbog toga je hitno pokrenuta interna istraga, što znači daće MI5 istraživati sam sebe zbog propusta u vezi sa Abedijem.

Londonski "Gardijan" navodi da je MI5 pokrenula dvije hitne istrage. Naime, pokrenuta je istraga o tome kako je osoblje te službe postupilo nakon upozorenja javnosti da je Abedi potencijalno opasan, a priprema i poseban izvještaj za britanske ministre i one koji nadziru rad britanske bezbjednosne službe.

Jedan izvor je prošle nedjelje rekao za Rojters da je Abedi bio jedan "iz veće grupe bivših osoba od interesa", a rizik koji on predstavlja bio je dio istrage MI5 i partnera.

Ministarka unutrašnjih poslova Britanije Amber Rad je, u nekoliko intervjua, odbila da komentariše šta je tačno bilo poznato o Abediju. Ono što je neobično, kako piše Rojters, je to da je ona potvrdila da MI5 vrši unutrašnju istragu.

"Mislim da je pravilo da MI5 bliže istraži svoje procese, kako bi osigurali da rade najbolji mogući posao u trenutnim ograničenjima kako bi narod bio bezbjedan", rekla je Radova za BBC.

Policija je izvela ukupno 16 hapšenja u vezi napada u Mančesteru. Dvije osobe - jedna žena i 16-godišnji dječak - u međuvremenu pušteni bez podizanja optužnice.

Rano jutros je u Zapadnom Saseksu uhapšen 23-godišnji muškarac osumnjičen za terorističke prestupe, a mančesterska policija je saopštila da su hapšenja izvršena na još dvijema adresama u oblasti Mančestera i u Česteru protekle noći.

Trenutno je 14 muškaraca podvrgnuto ispitivanju u vezi sa istragom o napadu. Policija je sapštila da istraga napreduje i da je u njoj angažovano oko 1.000 ljudi.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније