Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 06. 2013. 20:11 >> 20:11

HONGKONG - ISLAND

Privatni avion za Snoudena

Pojedinci koji poštuju slobodu govora finansirali bi privatni avion, kako bi Edvarda Snoudena prevezli iz Hongkonga do Islanda, gdje bi mogao da zatraži azil, saopštio isladski biznismen Sigurvinson. Imam pristup avionima u Hongkongu i u Kini, koje bi Snouden mogao da upotrijebi, poručio Sigurvinson.

Olafur Vignir Sigurvinson je rekao da nije lično razgovarao sa Snoudenom, ali da je u kontaktu s "trećom stranom" koja ga predstavlja.

 

 

Biznismen, koji se dovodi i u vezu sa "Vikiliksom", sajtom na kojem su objavljeni povjerljivi dokumenti američke vlade, rekao je i da ima pristup avionima u Hongkongu i u Kini, koje bi Snouden mogao da upotrijebi, prenio je AP.

S druge strane, vlasti Islanda saopštile su da nisu primile nikakav zahtjev za azil od Snoudena, koji je prošle nedjelje medijima dostavio podatke o špijuniranju koje sprovodi američka vlada, a od tada se krije u Hongkongu.

Portparol islandskog Ministarstva unutrašnjih poslova Džon Tomason, rekao je da se Snouden nije obratio Ministarstvu, a da zahtjev za azil može da podnese kada doputuje u Island.

Upitan da prokomentariše Sigurvinsonovu ponudu da privatnim avionom odveze Snoudena u Island, Tomason je rekao da Ministarstvo nema ništa protiv toga, ali i da nema bilo kakve informacije osim onih koje su se pojavile u medijima.

Sigurvinson je rekao da bi prevoz Snoudena finansirali privatni donatori, koji poštuju "slobodu govora i značaj informacije da nas neko špijunira".

"Mi smo ljudi koji drže do privatnosti", istakao je Sigurvinson.

Stručnjaci kažu da Snouden isprobava civilne slobode Hongkonga koji egzistira po sistemu "jedna zemlja, dva sistema", od kada se ova bivša britanska kolonija vratila pod kineski suverenitet 1997. godine.

Bivši obavještajni informatičar je otkrio detalje o američkom programu nadgledanja privatne korespodencije na internetu od strane američkih vlasti, koje su zbog toga protiv Snoudena pokrenule krivičnu istragu.

Snouden je upozorio da je još informacija na putu i izjavio: "Istina dolazi i ne može biti zaustavljena".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније