Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

05. 06. 2017. 08:20 >> 08:44

NASTAVAK

Gutereš:Pregovori o Kipru ovog mjeseca

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je rano jutros po srednjoevopskom vremenu da su se lideri kiparskih Grka i Turaka složili da ovog mjeseca nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju Kipra.

  

 

 

Gutereš se u nedjelju uveče u sjedištu UN sastao s predsjednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom i liderom kiparskih Turaka Mustafom Akindžijem.

Akindži i Anastasijadis od maja 2015. godine povremeno i bez većeg uspjeha pregovaraju o ponovnom ujedinjenju Kipra, za šta je preduslov rješavanje niza komplikovanih pravnih i tehničkih pitanja, a nejasno je i raspoloženje javnosti.

Gutereš je poslije sastanka rekao da su se obje strane složile da je bezbjednost od vitalnog interesa i da će to biti prioritet tokom pregovora.

"Lideri su se složili da nastave dijalog o svim drugim otvorenim pitanja, počevši od teritorije, imovine i podjele vlasti", dodao je generalni sekretar UN.

Kipar je 1974. godine, poslije turske okupacije sjevernog dijela ostrva, podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Kiparsku Republiku koja je međunarodno priznata i članica EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније