Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 06. 2017. 12:59 >> 12:32

IZBORI U FRANCUSKOJ

Makronova partija ostvarila nezabilježen rezultat

Partija novog francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Macron) ima priliku da osvoji ogromnu većinu poslaničkih mjesta u francuskom Parlamentu.

 

 

 

Prema rezultatima prvog kruga izbora, kandidati za poslanike iz redova Makronovog pokreta "Francuska u pokretu" (LFEM) i partija centra koje ga podržavaju i već učestvuju u Vladi su tako dobro pozicionirani da mogu da očekuju da će u drugom krugu sljedeće nedjelje osvojiti između 400 i 455 od ukupno 577 poslaničkih mandata u novom francuskom Parlamentu.

Ovakva situacija se ne pamti u političkoj istoriji Francuske.

Po konačnim rezultatima prvog kruga, Makronov pokret i saveznici su dobili 32,32 odsto glasova izašlih birača, klasična desnica 21,56, a ekstremno desni Nacionalni front 13,20 odsto.

Ljevica je prošla još gore, posebno socijalisti koji su dobili 9,51 odsto glasova, tako da ih je ekstremna ljevica u zajednici s komunistima pretekla sa 13,74 odsto glasova.Uprkos predviđanjima da će Makronove pristalice "samljeti" protivnike u drugom krugu, analitičari ukazuju da

se ne može govoriti o "Makron-maniji" u Francuskoj jer je izlaznost bila veoma mala - takođe nikada zabilježena u istoriji francuskog parlamentarizma.

Juče je glasalo manje od 50 odsto birača, što neki tumače nekom vrstom "fatalizma" pred naletom Makrona i njegovih pristalica.

Sasvim je izvjesno da će Makron imati natpolovičnu većinu u Parlamentu što će mu omogućiti da sprovede obećani program reformi francuskog društva, ali dio francuskog javnog mnjenja i političke partije koje su loše prošle u prvom krugu, pozivaju na mobilizaciju birače koji nijesu juče glasali da izađu i spriječe potpunu dominaciju "Francuske u pokretu".

Osjećaj da je potrebno da opozicija bude jača nego što to danas predviđaju analitičari, najbolje je opisao jedan komentator koji upozorava da je "bolja čista pobjeda i opozicija u Parlamentu, nego opozicija na ulicama".

Ukoliko se predviđanja sljedeće nedjelje ostvare, Makron će imati odriješene ruke da sprovede obećani program socijalno - liberalnih reformi kao što je moralizacija političkoj života, reforma radnog zakonodavstva, smanjenje javnog deficita...

Makronu je sinoć veliku izbornu pobedu prva čestitala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније