Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

23. 06. 2017. 08:37 >> 08:11

SJEVERNA KOREJA

Testirali raketni motor koji može stići do SAD

Sjeverna Koreja testirala je novi raketni motor koji će biti dio projektila dovoljno jakog da dođe do američkog tla, kazali su američki zvaničnici.

"Raketni motor je testiran u četvrtak", rekao je za Frans pres neimenovani  američki zvaničnik koji nije iznio druge detalje.

Ta vijest povećala je tenzije između Vašingtona i Pjongjanga zbog nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje. Administracija Donalda Trampa stavila je to pitanje kao jedan od glavnih prioriteta za rješavanje, prenosi Klix.ba.

Uprkos međunarodnoj osudi, Sjeverna koreja je povećala broj testiranja projektila s namjenom da napravi interkontinentalnu nuklearnu raketu. Obavještajna agencija za odbranu SAD-a upozorila je prošli mjesec da je Sjeverna Koreja na putu da to i postigne.

Projektili Sjeverne Koreje već mogu dosegnuti teritoriju Južne Koreje i Japana, obje zemlje u kojima su prisutne američke snage. U toku je razvoj projektila koji će moći da dođe do teritorije SAD-a, ali ne zna se u kojoj je fazi taj projekat.

Američki državni sekretar Reks Tilerson apelovao je na Kinu da izvrši jači diplomatski pritisak na Pjongjang ako žele da spriječe dalju eskalaciju u regionu. Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje i SAD se nada da mogu izvršiti taj uticaj.

Tramp je izjavio da želi taj problem da riješi diplomatskim putem, ali je upozorio da je veliki konflikt moguć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније