Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

24. 07. 2017. 10:12 >> 09:43

PRVA NA SVIJETU

Škotska dobila plutajuće vjetrenjače

Prva plutajuća farma vjetrenjača u svijetu se formira blizu sjeveroistočne obale Škotske, a ta revolucionarna tehnologija će omogućiti korišćenje energije vjetra u vodama predubokim za konvencionalne stajaće turbine, prenio je Bi-Bi-Si.

Do sada je postavljena jedna turbina a još četiri čekaju da budu rasporijeđene.

Ta farma je test koji će obezbijediti struju za 20.000 domova, a kompanija Stejtoil (Statoil), proizvođač turbina saopštila je da očekuje da će količina energije dobijena na plutajućoj farmi nadmašiti sve već postojeće.

Kompanija se nada da će razvoj tehnologije donijeti zaradu, posebno u Japanu i na zapadnoj obali SAD gdje su vode duboke. Takođe, vjeruje se da će u budućnosti i proizvodnja turbina koštati mnogo manje nego sada, pa će plutajuće farme biti potpuno konkurentne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније