Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 06. 2013. 21:12 >> 21:12

OBAMA SAGLASAN

Vrhovni sud SAD podržao gej brakove

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država danas je poništio zakon o braku kao zajednici muškarca i žene. Taj zakon iz 1976. je „neustavan jer uskraćuje lične slobode zaštićene Petim amandmanom“, odlučio je Vrhovni sud, a to je i stav administracije predsjednika Baraka Obame.

Petoro sudija Vrhovnog suda glasalo je za poništenje odluke, a četiri protiv, prenio je Bi-Bi-Si.

Ta sudska odluka omogućava da homoseksualni parovi, čiji brak dopušta 12 od ukupno 50 država SAD, kao i oblast u kojoj je glavni grad Vašington, imaju iste savezne beneficije kao i vjenčani heteroseksualni parovi. To su prava iz oblasti poreske politike i zaštite zdravlja, i penziona prava.

Rezultati anketa javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava gej brakove.

Uoči odlučivanja, brojni građani, njih oko hiljadu, su se okupili pred zgradom Vrhovnog suda nadajući se da će pronaći mjesto u sudnici. Postupak za ocjenu ustavnosti zakona o braku kao zajednici muškarca i žene pokrenula je Edit Vindzor (83) iz Njujorka, koja je morala da plati porez od 363.000 dolara kada je od svoje žene naslijedila nepokretnost. Da je bila udata za muškarca, porez ne bi morala da plati.



Zakon iz 1976. unio je nejednakost u čitav pravni sistem Sjedinjenih Država, napisao je u presudi sudija Entoni Kenedi.

Agencija AP ocjenjuje da je danas odlukama Vrhovnog suda izvojevana "značajna, ali i nepotpuna pobjeda za prava homoseksualaca".

Presuda Vrhovnog suda ne znači da će sada gej brakovi biti dopušteni u svim saveznim državama. Ta odluka, navodi AP, dogodila se na zamahu pokreta za prava homoseksualaca u SAD. Došlo je do promjene u javnom mnenju, 12 država dozvoljava gej brakove koje podržava i predsjednik Obama.

Obama podržao odluku Vrhovnog suda



Američki predsjednik Barak Obama pozdravio je odluku Vrhovnog suda SAD, kojom je poništen zakon o braku gde se o toj instituciji govori kao o zajednici muškarca i žene, za koji je rekao da je bio "diskriminacija zaštićena zakonom".

"On je tretirao zaljubljene, predane gej parove i lezbejke kao odvojenu i nižu klasu ljudi", naveo je Obama u saopštenju, dodajući: "Vrhovni sud je ispravio pogrešno i naša zemlja će sada biti bolja".

Ispred zgrade Vrhovnog suda su se okupile pristalice istopolnih brakova koji su pozdravili odluku uzvikujući "Hvala vam" i "USA".

Obama je telefonom čestitao advokatima koji su pokrenuli proces pred Vrhovnim sudom i rekao da je iznio uputstva ministru pravde Eriku Holderu da sarađuje s drugima u vladi kako bi se obezbijedilo da federalni zakoni odražavaju odluku suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније