Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

04. 09. 2017. 20:02 >> 19:41

MOGERINI ISTAKLA

EU će nastaviti razgovore sa Turskom

Visoka predstavnica za vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije (EU), Federika Mogerini, kazala je danas novinarima u Bledu, gdje će učestvovati na Bledskom strateškom forumu, da će Brisel nastaviti razgovore sa Turskom.

Naglasila je da je Bledski strateški forum dobra prilika za razgovore o situaciji u državama Zapadnog Balkana i Evropskoj uniji.

Istakla je da će se tokom Foruma fokusirati na pitanje o tome na koji način Zapadni Balkan treba nastaviti put prema članstvu u EU.

Na pitanje novinara da li će biti nastavljeni pregovori o članstvu između Turske i EU, Mogerini je istakla da će nastaviti razgovore sa Ankarom.

"Nastavićemo razgovore sa Turskom", rekla je visoka predstavnica za vanjsku i bezbjednosnu politiku EU.

Napomenula je da postoje određena pitanja oko kojih se Turska i EU ne slažu, dodajući da to ipak ne predstavlja prepreku nastavku pregovora.

"Turska je u tom regionu važan partner i još uvijek je kandidat za članstvo u EU. Zbog toga ćemo nastaviti razgovarati sa Turskom. Naše interne rasprave i posebno sastanci sa sagovornicima iz Turske će odrediti budućnost naših bilateralnih odnosa", rekla je Mogerini.

U Sloveniji u u ponedjeljak počinje dvodnevni Bledski strateški forum, koji će se ove godine baviti globalizacijom i digitalizacijom, ali i situacijom u državama zapadnog Balkana i njihovim putem prema Evropskoj uniji.

Drugog dana foruma biće održan panel posvećen položaju EU-a u izmijenjenoj realnosti, a raspravljaće se i o digitalnoj diplomaciji 21. vijeka.

Bledski strateški forum okupiće oko 1.000 učesnika i gostiju iz 70 zemalja, a održava se pod sloganom "Nova realnost".

Konferenciju od 2006. godine organizuju slovensko ministarstvo vanjskih poslova i Centar za evropsku perspektivu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније