Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

09. 10. 2017. 08:35 >> 08:05
7

JAKŠIĆ O ŠPANIJI

Rahoj da sasluša Katalonce

Španski premijer Marjano Rahoj nije položio jedan od najozbiljnijih testova španske demokratije od vremena obaranja Frankove diktature 1975. godine. Ne zato što se on protivi otcjepljenju, već zbog načina na koji pokušava da ga spriječi - kaže za Pobjedu spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Sumirajući situaciju u Španiji nakon katalonskog referenduma, Jakšić kaže da je jedini način da i jedna i druga strana odstupe od svojih pozicija i da se vrate pregovorima.

"Moraju slušati jedni druge, tj. Madrid mora saslušati ono što Katalonci imaju da kažu", poručuje Jakšić.

Španski premijer je juče izjavio da njegova vlada neće dozvoliti da Katalonija proglasi nezavisnost i odvoji se od ostatka zemlje. Rahoj je rekao u intervjuu listu Pais, da se Španija neće dijeliti, kao i da će jedinstvo španskog naroda biti očuvano.

"Vlada u Madridu će razmotriti sva rasploživa pravna sredstva kako bi spriječila Kataloniju da proglasi nezavisnost", naveo je on.

Rahoj je rekao da Madrid može da se pozove na Član 155 Ustava koji omogućava vladi da suspenduje, u potpunosti ili djelimično, regionalnu samoupravu koja ne poštuje ustavne obaveze ili ugrožava interese Španije.

Jakšić objašnjava da se čitav slučaj Katalonije pretvorio u haos i nasilje koji ne dolikuju jednoj zemlji savremene demokratije.

"Tačno je da vlada na svojoj strani ima ustav da brani svoj državni suverenitet, ali način na koji se protivila tim unilateralnim pozivima na secesiju je zaista najblaže rečeno nedoličan. Čini mi se da je Madrid sam sebi suzio prostor za političko rješavanje konflikta koji je nastao u borbi između prava na samoopredjeljenje i prava da država samu sebe brani. Oslanjanje na represiju je greška koju je Marijano Rahoj napravio i na taj način ignorisao univerzalno iskustvo da sila samo podgrijava krizu, podstiče na terorizam", poručuje Jakšić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније