Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 10. 2017. 11:34 >> 11:03

BRAZILSKI PREDSJEDNIK

Temer preživio glasanje po optužbama za korupciju

Brazilski predsjednik Mišel Temer još jednom je spasao svoj mandat pošto su poslanici noćas glasali protiv njegove suspenzije i otvaranja suđenja za korupciju, čime mu se otvara put da sprovede svoje obećane mjere štednje koje traže ekonomski krugovi.

 

 

Jučerašnji dan bio je napet za 77-ogodišnjeg brazilskog šefa države dok su poslanici učestvovali u presudnom glasanju o njegovoj budućnosti.

Tokom dana, on je na kratko bio hospitalizovan zbog urinarne infekcije, ali je uveče pušten iz bolnice iz koje je izašao sa osmjehom. On je prvi brazilski predsjednik na funkciji koji je optužen. Temer i njegova dva ministra optuženi su za "ometanje pravde" i "učestvovanje u kriminalnoj organizaciji".

Temer je protekle nedjelje proveo sakupljajući podršku, da ne bi bio izveden pred sud. Da bi opstao, bili su mu potrebni glasovi od najmanje trećine poslanika u donjem domu parlamenta, ili 171 glas.

On je lako prešao taj prag sa 251 glasom za njega, 233 protiv i ostalo uzdržanih ili odsutnih.Ovo je drugi put u tri mjeseca da je Temer preživio glasanje u parlamentu na kome je mogao biti suspendovan radi suđenja.

U avgustu je izbjegao prijetnju za prvo suđenje za korpuciju kada je za njega glasalo 263 poslanika, a protiv je bilo 227.

Zahvaljujući glasanju u donjem domu parlamenta, Temer protiv koga su upućene vrlo ozbiljne optužbe, a broj onih koji ima pozitivno mišljenje o njemu pao je na jednocifrene procente, sada ima odriješene ruke da "vrati Brazil na kolosjek" sprovođenjem mjera štednje prije isteka svog mandata.

To je obećao po dolasku na vlast u avgustu 2016. poslije smjenjivanja predsjednice ljevice Dilme Rusef.

Neki analitičari smatraju, međutim, da je za pribavljanja podrške potrošio toliko političkog kapitala da se nad njim nadvija oblak moguće neefikasne vlade koja ne može da sprovede reviziju penzija i radnih zakona koji treba da ožive ekonomiju Brazila, navodi agencija AP.

On želi da sprovede nepopularne reforme koje zahtijevaju ekonomski krugovi, kao što je reforma penzija. Da bi ta reforma bila odobrena, potrebno je 308 glasova u parlamentu, što neki smatraju da Temer neće biti u stanju da sakupi.

Opozicija je ipak bila šokirana rezultatom sinoćnjeg glasanja.

"To je užasan rezultat za Brazil zato što Parlament ometa pravdu", rekao je za Frans pres poslanik ljevice Alesandro Molon.

"Time se sprečava da neko odgovora za zločine koje je počinio, a taj neko je predsjednik Republike, to je vrlo ozbiljno", rekao je Molon.

Kao najnepopularniji predsjednik od vojne diktature od 1965. do 1985, Temer se održava na vlasti uprkos ponovljenih skandala o korupciji zbog kojih je ostavke podnijelo više njegovih ministara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније