Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

10. 11. 2017. 15:15 >> 15:30
2

BIVŠI DVOSTRUKI AGENT

"Ruski špijuni moraju spasiti svijet"

Bivši britanski obavještajac koji je kao dvostruki agent radio za Sovjetski Savez, Džordž Blejk izjavio je da ruski špijuni sada imaju "tešku i kritičnu misiju" spasavanja svijeta, saopštila je danas ruska Spoljna obavještajna služba.

Blejk koji živi u Rusiji od bjekstva iz britanskog zatvora 1966, rekao je da ruska Spoljna obavještajna služba mora "spasti svijet u situaciji kada su neodgovorni političari u program stavili opasnost od nuklearnog rata i rezultirajućeg samouništenja čovječanstva".

"To je istinska bitka između doba i zla", naveo je 95-godišnji bivši špijun u saopštenju ruske službe koju su prenijele ruske novinske agencije.

Blejk je rekao da je terorizam "ostavio krvave tragove u mnogim djelovima svijeta".

Šef ruske Spoljne obavještajne službe, Sergej Nariškin čestitao je Blejku rođendan, navodeći da je on uzor za zaposlene u toj službi.

Kao dvostruki agent, Blejk je predao neke od najčuvanijih britanskih tajni Sovjetskom Savezu, uključujući planove Zapada da prisluškuje sovjetske komunikacije iz podzemnog tunela u Istočnom Berlinu.

Blejka je 1961. odao jedan Poljak koji je prebjegao, poslije čega je Britanac osuđen na 42 godine zatvor, ali je u oktobru 1966. uspio da pobjegne uz pomoć nekoliko ljudi koje je upoznao iza rešetaka.

Dva mjeseca je Blekj proveo skriven kod svog pomoćnika, a onda je preko Evrope prevezen do Istočnog Berlina u drvenom sanduku zakačenom ispod automobila.

Blejk je u intervjuu 2012. za ruski državni dnevnik rekao da je se dobro prilagodio životu u Rusiji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније