Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 07. 2013. 10:56 >> 10:59

PODIŽE SE OPTUŽNICA

Greška konduktera uzrok nesreće u Kanadi

Za nesreću u kojoj je u Kanadi poginulo oko 50 ljudi, kada je teretni voz sa sirovom naftom iskočio iz šina i zapalio se, odgovoran je kondukter, pošto nije aktivirao ručne kočnice, javljaju svjetske agencije.

"Ručne kočnice nisu bile aktivirane na adekvatan način, a to je bio zadatak konduktera", rekao je Edvard Burkhart, generalni direktor kompanije u čijem je vlasništvu voz.

Njega je policija saslušala pet dana poslije nesreće, a prije toga on je odbacivao bilo kakvu odgovornost svoje kompanije.

"Kondukter nam je rekao da je aktivirao ručne kočnice, ali mislimo da to nije istina, inače do nesreće ne bi došlo", rekao je Burkhart.

Kondukter je otpušten i protiv njega će vjerovatno biti podignuta optužnica.

Vjeruje se da je u najgoroj nesreći u Kanadi u posljednjih 15 godina, koja se dogodila prošle nedjelje u gradiću Lak Megantik, poginulo 50 osoba. Do sada je nađeno 20 tijela, a potraga za preostalih 30 je u toku.

"Sastali smo se sa porodicama 50 osoba, za koje se vjeruje da su poginuli u nesreći", rekao je inspektor Majkl Forget.

Oko 2.000 ljudi, tj. trećina stanovništva Lak-Megantika, morala je da napusti svoje domove poslije nesreće.

Indentifikuju žrtve pomoću DNK uzoraka

Spasilačke ekipe Kanade su pronašle 20 tijela stradalih u nesreći, dok sada pokušavaju da u pepelu pronađu zub ili kost kako bi identifikovali stradale osobe.

Tako kanadski stručnjaci upoređuju pronađene ostatke tijela sa DNK stanovnika u gradiću Lak Megantik i okolini, koji su stradali u trenutku nesreće.

Antropolog i profesor na Univerzitetu Toronto Trejsi Rodžers izjavio je da pokušavaju pronaći bar jedan dio tijela stradalih 30 osoba.

Međutim, vrlo je teško doći do DNK uzoraka nestalih osoba za koje se smatra da su izgorjele.

U cijeloj istrazi i potrazi za ostalim dijelovima tijela stradalih učestvuje 200 policajaca, 19 tehničara i 25 stručnjaka i antropologa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније