Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2018. 18:53 >> 18:19

BJEGUNAC IZ SOBIBORA

Umro i posljednji zatočenik logora smrti

Ukrajinac Arkadij Vajspapir, posljednji od nekadašnjih bjegunaca iz nacističkog logora smrti Sobibor, umro je u Ukrajini.

Berlinski Memorijalni centar za ubijene evropske Jevreje saopštio je danas da je Vajspapir (96) umro u Kijevu 11. januara.

Rodio se u južnoj Ukrajini 1921. a u njemačko zarobljeništvo je pao kao vojnik Crvene armije u Drugom svjetskom ratu. Pošto je bio Jevrejin, poslat je u Sobibor.

Bio je među nekoliko zatvorenika koji nijesu odmah poslati u gasnu komoru. Umjesto toga, određen je za rad.

Vajspapir je bio među glavnim organizatorima pobune u Sobiboru u oktobru 1943, kada je ubijeno desetak stražara.

Oko polovina od 600 zatvorenika je uspjelo da napusti logor iako su skoro stotinu odmah potom nacisti uhvatili. Od 200 ljudi koji su pobjegli, 47 je preživjelo rat.

Poslije pobune, nacisti su strijeljali preostale logoraše i srušili Sobibor.

Po podacima američkog Muzeja Holokausta, u Sobiboru je od marta 1942. do oktobra 1943. ubijeno 167.000 ljudi, gotovo u potpunosti Jevreja.

Vajspapir je tokom nacističke okupacije Ukrajine izgubio čitavu porodicu. Poslije rata se oženio i imao dva sina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније