Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

27. 04. 2023. 21:51 >> 21:50

U 102. GODINI

Bivši čuvar nacističkog logora preminuo ne dočekavši kaznu

Sto dvije godine star čovek koji je prošle godine osuđen za više od 3.500 slučajeva umiješanosti u ubistva dok je bio čuvar u nacističkom logoru u Drugom svjetskom ratu je preminuo, javila je njemačka novinska agencija dpa.

Jozef S, kako su ga lokalni mediji identikovali u skladu sa njemačkim propisima o privatnosti, u junu prošle godine je osuđen na pet godina zatvora, ali je ostao na slobodi čekajući odluku o žalbi, prenio je kasno sinoć AP.

On je porekao da je radio kao SS čuvar u logoru Zahsenhauzen, ali je sud u Nojrupinu (Neuruppin) zaključio da dokumenti sa njegovim imenom, datumom i mjestom rođenja pokazuju da je bio član paramilitarnog krila nacističke partije stacionirane u logoru u predgrađu Berlina od 1942. do 1945. godine.

Desetne hiljada zatočenika, uključujući Jevreje, političke zatvorenike i uhvaćane sovjetske vojnike je umrlo u tom logoru od gladi, bolesti, prinudnog rada pored ostalog, te zbog medicinskih eksperimenata i sistematskih pogubljenja.

Izričući sudsku presudu predsedavajući sudija Udo Lehterman je rekao da je optuženi pomagao ubilačkom sistemu koji su uspostavili nacisti.

Na osnovu pravnog presedana iz 2015. godine svako ko je pomagao u funkcionisanju nacističkog logora može biti susdski gonjen u Nemačkoj kao saučesnik u počinjenim ubistvima.

"Vi ste dobrovoljno podržavali masovno istrebljenje vašom aktivnošću. Gledali kako se deportovani ljudi surovo muče i ubijaju svaki dan tokom tri godine", rekao je tada sudija Lehterman.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније