Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 07. 2013. 17:32 >> 17:34

NE USPIJEVAJU DA IH ZAŠTITE

Egipatski Hrišćani meta napada Muslimana

Egipatski Hrišćani meta su talasa nasilja otkako je smijenjen Morsi, a država ne uspijeva da ih zaštiti, saopštila je nevladina organizacija za lična prava.

U Egiptu je u aprilu najmanje osam ljudi poginulo, a 20 povrijeđeno u sukobima Kopta i Muslimana na sjeveroistoku države.

U najnovijem incidentu, ubijena su četvorica Kopta u Luksoru, a hrišhanske crkve se pale i pljačkaju, navodi ta egipatska organizacija.

Pored toga, jednom Koptu je u četvrtak odsječena glava, pet dana nakon što je on kidnapovan na Sinaju gdje su napadači prije dvije sedmice ubili jednog koptskog svještenika, preneo je AFP.

„Ono što zabrinjava je neuspjeh bezbjednosnog aparata da zaštiti imovinu i građane koji su meta napada zbog svojih vjerskih osjećanja", saopštio je ispred nevladine organizacije Išak Ibrahim.

„Kopti plaćaju cijenu zbog zapaljive retorike protiv njih, pojedinih islamističkih vođa i pristalica bivšeg predsjednika Morsija", dodao je on.

Svrgnuti egipatski predsednik Mohamed Morsi, iz redova pokreta Muslimanske braće, obećao je po izboru da će štititi prava Kopta kojih ima 10 odsto od ukupno 83 miliona stanovnika Egipta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније