Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 07. 2013. 18:52 >> 18:52
1

TRAŽILI UKIDANJE TERMINA

Savjet Evrope Rusiji: NVO nijesu "strani agenti"

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Nils Mujžnijeks pozvao je danas Rusiju da prestane sa upotrebom u zakonodavstvu termina „strani agent” za nevladine organizacije, dodajući da zakon kojim je to regulisano može da ima štetne posledice po njihov rad.

Prema njegovim riječima, ruski Zakon o NVO treba da bude suspendovan dok se unijete izmjene ne usklade sa međunarodnim standardima.

„Strani agent ima jasno negativnu konotaciju“, rekao je Mujžnijeks u telefonskom intervjuu, dodajući da ne vjeruje u „tvrdnje nekih pripadnika ruske političke elite da je to neutralan termin”.

Prema njegovim riječima, trpe aktivnosti brojnih organizacija, budući da neke lokalne vlade ili korisnici nemaju volju ili se plaše da rade sa grupama koje su ili mogu biti označene kao „strani agenti”.

 „Svako nastavljanje upotrebe termina ‘strani’ agent u zakonodavstvu i praksi u vezi sa NVO može samo dalje da stigmatizuje civilno društvo u Rusiji i imaće štetne posljedice po nihove aktivnosti“, rekao je komesar SE za ljudska prava.

 Pritom je ocijenio da je suspenzija organizacije za praćenje izbora „Golos” u trajanju od šest mjeseci „vrlo problematična sa stanovišta ljudskih prava”.

Mujžnijeks je dodao da su u nekim slučajevima inspekcije ruskih vlasti bile „vrlo nametljive i neproporcionalne”.

Britanska novinska agencija podseća da preporuke komesara SE, čija je uloga da promoviše poštovanje ljudskih prava, nijesu obavezujuće.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније