Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

06. 04. 2018. 10:25 >> 10:22

VEĆINA GA PODRŽAVA

Viktor Orban u nedjelju očekuje treći uzastopni mandat

Kontroverzni mađarski premijer Viktor Orban, nacionalista i žestoki protivnik imigracije, očekuje da će na izborima u nedjelju dobiti treći uzastopni mandat, odnosno ukupno četvrti.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je koalicija Orbanove stranke Fidesz i Hrićansko-demokratske narodne stranke (KDNP) u vođstvu, ali se još ne može sa sigurnošću znati hoće li imati dvotrećinsku većinu koja bi mu omogućila da mijenja Ustav kao što je učinio nakon izbora 2010.

Mađarske opozicione stranke i Orbanovi kritičari kažu da je do 2013.godine on iskoristio ovlašćenje da prilagodi izborni sistem Fideszu.

Stranka je godinu kasnije ubjedljivo pobijedila na izborima.

Time je Orban, u kombinaciji sa snažnim uticajem na javno mnjenje putem državnih i privatnih medija naklonjenih vladi, izgradio čvrste temelje da još produži svojih osam uzastopnih godina na vlasti, uz mandat od 1998. do 2002.

Izborni sistem je mješovit. Od 199 zastupnika, 106 će biti izabrano direktno iz izbornih jedinica, a preostala 93 proporcionalno sa stranačkih lista.

Opozicija je podijeljena i na ljevici i na desnici, što Orbanu znatno olakšava put do ubjedljive, možda i dvotrećinske većine.

Orban se može pohvaliti solidnim privrednim rastom koji je, osmu godinu zaredom 4 odsto.
Inflacija je takođe pod kontrolom, a nezaposlenost se kreće oko 3,8 odsto.

Orbanova popularnost najviše počiva na protivljenju imigraciji, naročito muslimanima.

Kada je u ljeto 2015. eksplodirao broj izbjeglica i migranta koji su pristizali preko Balkana i Mađarske, Orban je prvi naredio izgradnju ograde od bodljikave žice kako bi ih zaustavio.

Također je glasno osporavao tadašnju politiku prema izbjeglicama njemačke kancelarke Angele Merkel.

Mađarska je takođe odbila da prihvati obvezne evropske kvote za tražioce azila uprkos prijetnji sankcijama, upozoravajući da će muslimanski imigranti promijeniti lice Evrope i dovesti u pitanje hrišćanski način života.

"Migracija ugrožava našu sigurnost, naš način života i hrišćansku kulturu.
Mračni oblaci imigracije nadvijaju se nad Evropom” rekao je Orban, dodajući da će evropske zemlje postati većinski muslimanske ako ne budu preduzete preventivne mjere.

"Nacije će nestati, Zapad će propasti, a Evropa uopšte ne shvata da se sprovodi njena okupacija."

Orbanova retorika i potezi izazvali su kritike više evropskih zvaničnika.

Uprkos tome i kaznama kojima mu prijeti Brisel zbog nepoštovanja migrantskih kvota, Mađari ga većinom podržavaju.

Pravo glasa na izborima u nedjelju ima više od osam miliona Mađara, a birališta su otvorena od 6 do 19 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније