Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

13. 04. 2018. 18:25 >> 18:20

HITNO ZASIJEDANJE

SB UN: Hladni rat se vratio

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je Bliski istok danas u takvom haosu da je postao prijetnja međunarodnom miru i bezbjednosti, kao i da Sirija predstavlja "najozbiljniju prijetnju".

U toku je, na zahtjev Rusije, vanredno zasijedanje Savjeta bezbjednosti UN-a o posljednjim dešavanjima u Siriji i mogućoj vojnoj intervenciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u toj zemlji.

Gutereš je upozorio da se Hladni rat vrati, navodeći da podjele održavaju krom višestruke sukobe.

"Hladni rat se vratio, s odmazdom, ali i sa jednom razlikom. Više kao u prošlosti nijesu prisutni mehanizmi i sigurnost koji su upravljali tenzijama", istakao je Gutereš, prenosi Anadolija.

Gutereš je kazao da je situacija u Siriji najozbiljnija, navodeći da ne postoji vojno rješenje za sukob.

"Haos na Bliskom istoku prijeti međunarodnom miru i bezbjednosti", upozorio je Gutereš.

Podsjetio je da Sirijci iznova proživljavaju užase kao što su brutalnost, opsada, glad, napadi, hemijsko oružje, prisilno raseljavanje, seksualno nasilje, mučenje, pritvaranje.

Rusija je u utorak stavila veto na nacrt teksta kojim bi se uspostavilo novo stručno tijelo za utvrđivanje krivice za navodne hemijske napade u Siriji.

Nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država dobio je ogromnu podršku u Vijeću sigurnosti sa 12 glasova za i samo dva protiv (Rusija i Bolivija), dok je Kina bila suzdržana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније