Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

27. 04. 2018. 08:20 >> 08:38
15

KRAJ RATA

Koreje dogovorile denuklearizaciju

Predsjednici Južne i Sjeverne Koreje Mun Džae In i Kim Džong Un postigili su istorijski dogovor o denuklearizaciji i prestanku rata.

U zajedničkom saopštenju se navodi da "neće biti više rata na Korejskom poluostrvu i da je počela nova era mira".

Takođe, navodi se da su se dvojica lidera dogovorila da počnu da rade na potpunoj denuklearizaciji na poluostrvu.

"Hajde da ispunimo očekivanja ljudi i napravimo bolji svijet. Obećavam da ćemo biti sve bolji u budućnosti", rekao je Kim Džong Un.

Kako javljaju agencije, planirano je da se mirovni sporazum zvanično potpiše do kraja godine.

Građanski rat u Koreji iz 1953. završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Sjeverna i Južna Koreja tehnički do sada i dalje bile u ratu.

Istorijski susret

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i predsjednik Južne Koreje Mun Džae In sreli su se danas na istorijskom samitu u demilitarizvanoj zoni koja dijeli njihove dvije zemlje.

Dvojica lidera su se rukovala na samoj betonskoj liniji koja predstavlja granicu, a koju je Kim prešao, čime je postao prvi sjevernokorejski zvaničnik na južnokorejskom tlu od kraja Korejskog rata (1950-1953).Kim i Mun su potom pješice otišli do Kuće mira, zdanja u kojem je potpisano primirje poslije rata.

"Došao sam odlučan da uputim početni signal na pragu nove istorije", rekao je Kim na početku samita obećavši da će zadržati "iskren i ozbiljan duh".

Lider Sjeverne Koreje je rekao da je spreman da posjeti Južnu Koreju u svakom trenutku kad bude pozvan, dok je Mun rekao da ima mnogo ljepših stvari koje želi da mu pokaže u svojoj predsjedničkoj rezidenciji.Kim i Mun bi trebalo da izdaju zajedničko saopštenje poslije sastanka na kojem se očekuje da će biti riječi o denuklearizaciji.

Lideri će poslije sastanka zajedno da zasade drvo u demilitarizovanoj zoni, a potom je na programu banket prije odlaska delegacije Sjeverne Koreje.

U sjevernokorejskoj delegaciji je i Kimova sestra, Kim Jo Džong, koja je ove godine bila u Južnoj Koreji na otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

U delegaciji je i predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Nam, čija je funkcija protokolarna. 

Kim i Mun razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluostrva

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i predsjednik Južne Koreje Mun Džae In su danas razgovarali o denuklearizaciji i miru na svom poluostrvu, izjavio je portparol Munovog kabineta, Jun Jung Čan.

 

 

 

"Dvojica lidera su imala iskren i otvoren razgovor o denuklearizaciji, o uspostavljanju trajnog mira na Korejskom poluostrvu, i o razvoju bilateralnih odnosa", rekao je Jun i dodao da će i supruge dvojice lidera biti na banketu na kraju današjeg sastanka.

Kim i Mun su se danas sastali u demilitarizvanoj zoni koja dijeli njihove dvije zemlje.To je najavljeno kao "istorijski samit" jer je Kim prvi sjevernokorejski zvaničnik na južnokorejskom tlu još od kraja Korejskog rata (1950-1953).

Kim je rekao da su ga "obuzele emocije" kada je prekoračio betonski prag koji predstavlja granicu između dvije Koreje.

Frans pres je prenio da je za zaštitu posjete obezbjeđenje Kima pažljivo odabrano - po fizičkoj formi, izgledu, "snajperskim sposobnostima" i boraličkim vještinama, kako im "ne bi ni mrav promakao".

Kim i Mun zasadili bor: "Sadimo mir i prosperitet"

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i predsjednik Južne Koreje Mun Džae In posadili su drvo bora na granici dve zemlje prepunoj vojnih utvrđenja.

Oni su bor zasadili na početku popodnevne sesije njihovog jednodnevnog samita.

Kim i Mun su lopatama nabacali zemlju na korjenje drveta i otkrili kameno obilježje na kojem je iznad njihovih imena i titula napisano "Sadimo mir i prosperitet".

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније