Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 05. 2018. 16:58 >> 16:48

ČEKA KONKRETNE MJERE

Iran obazrivo primio obećanja EU oko sporazuma

Iran je saopštio danas da čeka da vidi konkretne mjere od Evropljana prije nego što odluči da li nuklearni sporazum može da bude spasen, prvog dana posjete Teheranu evropskog komesara za energiju Migela Arijasa Kanetea.

Kanete je prvi zapadni zvaničnik koji je primljen u glavnom gradu Irana od odluke SAD da se povuku iz istorijskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između Teherana i šest velikih sila i da ponovo uvede ekonomske sankcije koje pogađaju takođe i strane firme, posebno evropske.

Američko povlačenje i prijetnja sankcijama donose moguće velike finansijske rizike za evropske firme koje žele da investiraju u Iranu, a mogu da imaju i teške posljedice za iransku privredu.

EU je ove nedjelje saopštila da traga za praktičnim rješenjima koja će omogućiti Iranu da nastavi da prodaje svoju naftu i gas, da nastavi bankarske transakcije i da zadrži vazdušne i pomorske veze.

Euro će postati deviza za transakcije s iranskom naftom, regulisane preko transfera između evropskih centralnih banaka i iranske centralne banke. Ta uvjeravanja biće potvrđena u evropskim državama uvoznicama tih isporuka, kao što se radi u Grčkoj, Francuskoj i Italiji, objasno je Kanete poslije sastanka sa iranskim ministrom za naftu Bidžanom Namdarom Zanganehom.

Grupa stručnjaka koja prati Kanetea odmah je danas počela da radi na konkretizaciji tih mjera.

Iranski ministar je rekao da Iran nema namjeru da mijenja sadašnji nivo svog izvoza od 3,8 milijardi barela nafte dnevno, od kojih 20 odsto ide ka EU i 70 odsto ka Kini i drugim azijskim zemljama.

Očuvanje nuklearnog sporazuma od ključnog je značaja za mir u regionu, rekao je evropski komesar tokom sastanka s iranskim potpredsjednikom Alijem Akbarom Salehijem. Sastanak je direktno prenosila državna televizija.

Evropska komisija u petak je pokrenula porecuduru da aktivira zakon blokiranja da bi preduprijedila vanteritorijalne posljedice američkih sankcija za evropske firme koje žele da investiraju u Iranu. Ta procedura će posebno biti korisna za mala i srednja preduzeća koja su malo izložena u SAD, rekao je komesar.

"Kanete nam je predstavio određen broj predloga i mjera koji treba da bud kontrateža američkoj odluci, i nadam se da će se ti predlozi konkretizovati", rekao je Salehi.

"Trenutno čekamo da vidimo da li će te mjere imati opipljive rezultate. U suprotnom bićemo primorani da donesemo odluku koju ja lično ne želim", dodao je on.

Iran je ranije prijetio da će ponovo pokrenuti svoj program obogaćivanja uranijuma na industrijski nivo zbog ukidanja nuklearnog sporazuma. Salehi je rekao da je sada lopta u dvorištu EU. On je ponovio protivljenje Irana svakom ponovnom pregovaranju o sporazumu iz 2015. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније