Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 05. 2018. 20:37 >> 20:30
1

KONAČNI REZULTATI

Potvrđeno: Irci ubjedljivo za ukidanje zabrane abortusa

Irci su ubjedljivom većinom odobrili liberalizaciju abortusa na istorijskom referendumu organizovanom u toj tradicionalno katoličkoj zemlji, pokazuju konačni rezultati objavljeni danas, kojim se potvrđuju ranije objavljeni preliminarni rezultati.

Na juče održanom referndumu 66,4 odsto irskih glasača glasalo je za ustavnu promjenu, saopštila je irska izborna komisija.

Izlaznost je bila 64,1 odsto.

Izborni zvaničnik Beri Rajan rekao je da je više od 1,4 miliona glasača, odnosno preko 64 odsto, bilo za to da se ukine Osmi amandman irskog Ustava, dok je njih oko 724.000 bilo za to se zadrži.

Rezultat je istorijska pobjeda za ženska prava u toj zemlji, a ubjedljivost pobjede je prevazišla očekivanja i značiće da će prvi put Irkinje mnogo lakše moći legalno da imaju abortus, rekli su zvaničnici.

Ovim je izglasano da se ukine amandman iz 1983. godine kojim se zahtijevalo od irskih vlasti da jednako brane život žene i fetusa kada je riječ o abortusu takoreći u svim slučajevima.

Irski premijer Leo Varadkar ocijenio je da se referendumom kojim se utire put za legalizovanje abortusa istorijski dan za njegovu zemlju i veliki akt demokratije.

On je rekao da pošto su zvanični rezultati pokazali da se više od dvije trećine glasača odlučilo za ukidanje ustavnu zabranu abortusa da želi da osigura da bude manje kriznih trudnoća i bolje seksualno obrazovanje u školama.

Varadkar je bio za ukidanje zabrane i rekao je da će njegova vlada brzo djelovati kako bi se uveli novi zakoni koji će se odnositi na legalne abortuse.

"Rekao sam posljednjih dana da je ovo glasanje jednom u generaciji. Danas vjerujem da smo glasali za sljedeću generaciju," kazao je irski premijer.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније