Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 07. 2013. 15:45 >> 15:45

KASNO PRIZNANJE

Voda iz Fukušime se izliva u more

Kompanija Tepko koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom u Fukušimi objavila je danas da je sa zakašnjenjem priznala da se kontamininarana voda izliva u more jer nijesu htjeli da izazivaju paniku u javnosti dok u to ne budu sigurni.

Kompanija TEPKO je početkom sedmice po prvi put priznala da nuklearna elektrana Fukušima ispušta kontaminiranu vodu u Tihi okean, iako su na taj problem mnogi stručnjaci i ranije sumnjali.

Predsjednik kompanije TEPKO Naomi Hiroše rekao je danas na konferenciji za novinare da je kompanija odlagala objavljivanje te informacije, iako su očigledni znaci izlivanja bili primijećeni još u maju, jer su zvaničnici kompanije čekali da se uvjere da problem zaista postoji.

Hiroše se danas izvinio na zakašnjelom obavještenju i rekao da će potpredsednik TEPKA i on sebi zbog toga smanjiti platu za po 10 odsto.

Tri reaktora u Fukušimi oštećena su u razornom zemljotresu i cunamiju koji je Japan pogodio u martu 2011. Havarija je izazvala zračenje koje i dalje kontaminira vodu, vazduh i zemljište u okolini postrojenja.

Stručnjaci tvrde da bi, prema novim procjenama, čišćenje oblasti oko Fukušime moglo da košta 44 milijarde eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније