Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

12. 06. 2018. 07:26 >> 10:10
10

SUSRET TRAMP - KIM

"Svijet će vidjeti veliku promjenu"

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un obavezali su se da će uspostaviti "nove" odnose SAD i Sjeverne Koreje i da će raditi na "potpunoj denukearizaciji Korejskog poluostrva". To stoji u dokumentu potpisanom u Singapuru poslije njihovog istorijskog susreta.


SAD i Sjeverna Koreja će graditi "trajni i stabilni mirovni režim" na Korejskom poluostrvu navodi se u dokumentu, kojim se Kim Džong Un obavezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva".

Ne pominje se "potpuna, provjerljiva i nepovratana denuklearizacija" o kojoj su SAD govorile prije sastanka, već se daje opštija formulacija.

Tekst dokumenta još nije zvanično objavila Bijela kuća, već su mediji fotografisali djelove dok su ga dvojica vođa potpisivali.

"Predsjednik Tramp se obavezuje da će pružiti bezbjednosne garancije Sjevernoj Koreji", navodi se u tekstu.

Navodi se da se dvije strane obavezuju da uspostave nove odnose SAD i Sjeverne Koreje "u skladu sa željom dvije zemlje za mir i prosperitet". U dokumentu još piše i da će biti pronađeni i vraćeni posmrtni ostaci nestalih i ratnih zarobljenika iz Korejskog rata.

Dogovoreno je i da će američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki sjevernokorejski zvaničnik imati propratne razgovore što je prije moguće.

Ranije danas, svjetski mediji su javili da je Tramp rekao da je dokument "dosta sveobuhvatan" i "vrlo važan".

Tramp je rekao i da će proces denuklearizacije sjevernokorejskog poluostrva početi "vrlo brzo". Saopštio je prilikom potpisivanja dokumenta da je imao "fantastičan susret" s Kimom i da bi ga "apslolutno pozvao u Bijelu kuću".

On je rekao da su njih dvojica "razvili vrlo specijalnu vezu" i naglasio da će proces denuklearizacije Sjeverne Koreje početi "vrlo brzo".

Kim je, prilikom potpisivanja dokumenta, rekao da će "svijet vidjeti veliku promjenu" i da su on i Tramp riješili da "ostave prošlost iza sebe".

Mediji su ranije jutros prenijeli informaciju da je Kim saopštio da vjeruje kako je sastanak sa Trampom "uvod u mir", sa čim se saglasio i američki predsjednik.

"Kao što sam ranije rekao, do sada, drugi nijesu bili sposobni da pokušaju", rekao je Kim Džong Un.

Tramp je, sa druge strane, rekao da su razgovori prošli "bolje nego što je bilo ko očekivao".

Inače, Tramp je postao prvi aktuelni lider SAD, koji se sastao s sjevernokorejskim liderom, a rukovanje dvojice lidera promijenilo je tok istorije, ocjenjuje Bi-Bi-Si.

Ukoliko se u obzir uzme vrijeme koje je potrebno za prevođenje, to je prilično kratko, ocijenio je Bi-Bi-Si.

Bijela kuća je navela da je "tet-a-tet" sastanak Tramp i Kim trajao 38 minuta. 

Naime, Tramp je tokom susreta novinarima dobacio da sastanak "protiče sjajno".

"Imali smo zaista fantastičan sastanak", rekao je američki predsjednik.

On je dodao da je bilo "mnogo napretka".

"Zaista vrlo pozitivno. Mislim bolje nego što iko može da zamisli", kaže on.

Kim je izjavio da "nije bilo lako doći do ovog trenutka" i da su "stare predrasude i prakse bile prepreke na putu napretka", ali da su ih "sada prevazišli".

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније