Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

27. 07. 2018. 15:13 >> 14:58
2

GRČKA

Snimci ukazuju na neobično izbijanje požara

Satelitski snimci ukazuju na neobično izbijanje i širenje ovonedjeljenog požara u Grčkoj, kod Atine, u kojima je poginulo više od 80 ljudi, 200 nestalo, a materijalna šteta se mjeri stotinama miliona eura.

Grčke vlasti su prikupile snimke sa satelita da bi dobile podatke o izbijanju i širenju požara u ponedjeljak, saopštili su danas novinarima u Atini zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prvi požar u naselju Kineta, jugozapadno od Atine, na putu za Korint i Peloponez, izbio je na više mjesta u ponedjeljak u 12:03 sati, a u 12:35 snimci termičkih kamera sa satelita pokazuju već 13 žarišta požara, sve duž puteva.

U to doba je vjetar duvao sa sjevera, te bi trebalo da se vatra širila ka jugu, ali su se ta nova žarišta pojavila na suprotnoj strani, sjevernije od prvobitnih, uprkos vjetru, pišu grčki mediji.

Sva ta žarišta su međusobno bila udaljena po oko jedan kilometar, sva su bila duž puteva i sva su se na snimcima pojavila skoro istovremeno.

Pri izbijanju drugog, većeg, smrtonosnog požara pet sati kasnije na suprotnoj strani Atine, uz istočnu obalu, kod luke Rafina i vikendaškog sela Mati, na satelitskim snimcima se takođe skoro istovremeno pojavilo nekoliko žarišta.

Pošto je vjetar tada ojačao do 120 kilometara na sat, taj požar se munjevito širio dok je glavnina vatrogasnih snaga bila na mjestu prvog požara.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Nikos Toskas je sinoć izjavio da analize satelitskih snimaka kao i terenska inspekcija ukazuju da je to što je požar izbio na nekoliko mjesta i brzo se proširio "vjerovatno rezultat" podmetanja, te je pokrenuta istraga.

Vladin portparol Dimitris Canakopulos je objasnio da "evakuacija Matija nije bilo moguća, jer se požar proširio za sat i po" pošto je duvao "najjači vjetar izmjeren u posljednjih osam godina", brzine od oko 120 kilometara na sat.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније