Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila R.P. ]

29. 08. 2018. 11:05 >> 10:51

REFORMA BUDŽETA

Francuska planira smanjenje socijalnih davanja

Vlada Francuske planira u sljedećoj fazi reformi da smanji socijalna davanja zbog slabijeg ekonomskog rasta koji bi mogao da poveća budžetski manjak, saopštio je premijer te države, Eduard Filip.

Filip je kazao da će ekonomski rast naredne godine biti slabiji nego što se očekivalo, prenosi HRportfolio.

Prema njegovim riječima, budžet za narednu godinu temeljiće se na prognozi rasta od 1,7 odsto, a ne od 1,9 odsto, kako se očekivalo u aprilu.

"Slabiji rast vjerovatno će uticati na budžetski manjak", rekao je Filip.

Državne finansije su već pod pritiskom zbog vladinih planova da privremena porezna rasterećenja kompanijama, u stavci doprinosa na plate, pretvore u trajna.

"To nas ipak ne sprečava da istrajemo u obećanom smanjenju poreza i javne potrošnje", poručio je on.

Zbog sporijeg rasta veće su šanse da će Vlada u prijedlogu budžeta za narednu godinu izmijeniti zacrtani nivo budžetskog manjka sa 2,3 odsto.

Prema nekim očekivanjima, Vlada bi u ovoj godini mogla da postigne manjak blizu nivoa od 2,6 odsto, kao i u prošloj godini, te čak tri odsto u narednoj.

Evropska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF) traže od francuske Vlade da obuzda javnu potrošnju, sa obzirom na to da Francuska spada među države svijeta sa najvećim udjelom potrošnje u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Premijer Francuske  je kazao da je fokus na smanjenju potrošnje na "neefikasne mjere", poput subvencija za stanovanje i određene kategorije radnih mjesta.

On je istaknuo da će naknade za stanovanje, porodične socijalne naknade i isplate penzija u narednoj i 2020. godini porasti samo 0,3 odsto.

"Vlada će takođe razmotriti smanjenje naknada za nezaposlene", rekao je Filip.

On je poručio kritičarima da je cilj vladinih mjera da nagrade radnike i suzbiju nesrazmjerno povećanje socijalnih naknada.

Premijer je najavio smanjenje poreza na prekovremeni rad, povrh ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i za nezaposlenost.

Prema njegovim riječima, biće nastavljeno smanjivanje broja zaposlenih u državnom sektoru, za 4,5 hiljada naredne godine i dodatnih više od deset hiljada 2020.godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније