Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr Objavila: P.B. ]

02. 09. 2018. 16:29 >> 16:15

VRI U KEMNICU

Novi protesti, 9 povrijeđenih

Najmanje devet osoba je povrijeđeno nakon novih protesta u kojima je juče u Kemnicu, u Njemačkoj, učestvovalo više od 8000 osoba, a organizovali su ih protivimigrantska krajnja desnica sa jedne i ljevičarski pokreti sa druge strane.

Taj grad u Saksoniji, nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, već je sedmicu centar mobilizacije njemačke krajnje desnice protiv stranih useljenika, nakon ubistva za koje su osumnjičeni tražoci azila.

Sama okupljanja su prošla bez nereda, u prisustvu brojnih policajaca kako bi spriječili sukob pristalica dva tabora.

Sukob je, međutim, izbio u trenutku kada su se demonstranti razilazili a najodlučniji među njima htjeli da se približe jedni drugima kako bi se obračunali.

Policija je u saopštenju objavljenom kasno sinoć navela da je devet osoba povrijeđeno tokom njihove intervencije kako bi spriječili direktne sukobe.

U vrijeme protesta, u predgrađu Kemnica četvorica maskiranih napadača pretukla su dvadesetogodišnjeg Avganistanca.

Oko 4500 ljudi je izašlo na ulicu na poziv pokreta krajne desnice, uglavnom Alternative za Njemačku i pokreta Pegide koji je protiv islama i Angele Merkel.

Neki su izvikivali "Mi smo narod", preuzimajući slogan protesta u vrijeme pada komunizma u DDR-u u jesen 1989. i "Merkel, odlazi!", noseći njemačke zastave.

Drugi su nosili velike fotografije žrtava napada koje su, tvrde, počinili tražioci azila.

Istovremeno je na poziv nekih udruženja i lijevih političkih stranaka oko 3500 ljudi, po procjeni policije, prošetalo u povorci uzvraćajući sloganom: "Srce a ne mržnja".

Prošlog vikenda, u noći na nedjelju, ubodima noža ubijen je 35-godišnji Njemac kubanskog porijekla, nakon čega su privedena dva mladića, Sirijac i Iračanin.

U nedjelju nakon ubistva oko 800 simpatizera krajnje desnice pošlo je u "lov" na strance u tom gradu, a hiljade ih se ponovno okupilo u ponedjeljak veče.

Policija je morala tražiti pojačanje iz drugih gradova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније