Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

02. 09. 2018. 23:39 >> 23:21
3

SAT UNAZAD

Španija razmatra vraćanje u vremensku zonu Londona

Španska vlada razmatra ideju vraćanja jednog sata unazad i izjednačavanje vremena sa Londonom i Lisabonom.

Odlukom diktatora Franca, Španija od 1942. godine mjeri vrijeme ujednačeno s onim u Berlinu, za razliku od njenih Kanarskih ostrva koji su ostali u londonskoj vremenskoj zoni.

Frankov režim je to učinio u znak dobre volje prema Adolfu Hitleru i Benitu Musoliniju koji su ga podržavali u španskom građanskom ratu. 

Portparolka španske vlade Izabel Sela potvrdila je da zvanični Madrid razmatra da nakon 76 godina vrati kazaljke na satovima u Španiji. 

Ranije su španski mediji objavili vijest da su o vraćanju Španije u vremensku zonu u kojoj su London i Lisabon razgovarali pozitivno mišljenje dali i prva dva čovjeka španske vlade, premijer Pedro Sančez i šef diplomatije Josep Borel. 

Satovi u Madridu pokazuju isto vrijeme kao i u Briselu, Berlinu, Parizu, Rimu i većini zemalja Evropske unije. Socijalistička vlada Španije smatra da je vrijeme da se ta zemlja vrati u prirodnu vremensku zonu u kojoj bi pratili vrijeme kao u Lisabonu, Londonu, Dublinu i Rabatu. 

Od 1884. godine i odluke donesene na Vašingtonskoj međunarodnoj konferenciji o meridijanima, vrijeme u svijetu je podijeljeno na 24 vremenske zone.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније