Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

25. 04. 2024. 14:50 >> 14:55
Čitaj mi:

POKRENUTA istragA protiv supruge

Sančez razmišlja da podnese ostavku, dio "predizborne kampanje"?

Španski premijer, socijalista Pedro Sančez, najavio je da će rasmisliti da li da ostane na funkciji, samo nekoliko sati nakon što je sud protiv njegove supruge naložio istragu zbog moguće korupcije.

Sančez (52), koji funkciju predsjednika vlade obavlja od 2018. godine, napisao je u srijedu na mreži X da će odluku o eventualnoj ostavci donijeti do narednog ponedjeljka i objaviti je, prenijeli su mediji.

Rekao je i da će do ponedjeljka otkazati sve javno obaveze.

Madridski viši regionalni sud je 24. aprila u šturom saopštenju naveo da je otvorena istraga protiv Begonje Gomez "zbog navodne trgovine uticajem i korupcije". Sud je dodao i da je istraga zatvorena za javnost.

Sančez je rekao da je prijavu protiv njegove žene podnijela krajnje desna organizacija Čiste ruke (Manos Limpias) koja zahtijeva da se istraži da li je premijerova supruga, Begonja Gomez u svom poslovanju trgovala uticajem i primala mito.

Platformu Čiste ruke vodi Migel Bernard Remon, ličnost iz miljea ekstremne desnice. Čiste ruke u svojim kampanjama koriste jednu posebnost španskog zakonodavstva koja dopušta da pojedinci ili pravna lica učestvuju u određenim krivičnim postupcima, čak i ako nijesu oštećeni navodnim djelovanjem optuženih.

Za optužbe protiv njegove žene Sančez je rekao da se zasnivaju na "navodnim informacijama" koje su objavljene na nekim desničarskim i ekstremno desnim digitalnim medijima. Dodao je da će se njegova supruga braniti i sarađivati sa pravosuđem.

Glavna opoziciona konzervativna Narodna partija odbacila je Sančezovu najavu kao "predstavu".

Lider te partije Havijer Maroto je na mreži X objavio da Sančez naravno želi da ostane premijer i da je njegov potez već dio "predizborne kampanje".

Sam Sančez naveo je da ga desnica i ekstremna desnica sada "šikaniraju svim sredstvima".

"Moram da zastanem i da razmislim. Moram sebi hitno da odgovorim na pitanje da li se to isplati, uprkos močvari u kojoj desničari i ekstremna desnica pokušavaju da vode politiku. Da li ću i dalje ostati na čelu vlade, ili ću odstupiti sa te časne dužnosti", napisao je Sančez.

Ministar pravde Španije Feliks Bolanjos odbacio je optužbe kao "lažne".

Sančez i Begonja Gomez u braku su od 2006. i imaju dvije ćerke. Premijerova supruga ne obavlja nikakvu javnu dužnost. Ona je marketinški stručnjak i radila je između ostalog za banke i Nevladine organizacije.

Sančez, koji je lider španske socijalističke PSOE, u parlamentu predvodi koaliciju koja ima veoma tanku poslaničku većinu i održava se uz podršku regionalnih, dijelom i separatističkih partija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније