Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

20. 09. 2018. 23:16 >> 23:00
1

NAKON OBARANJA AVIONA

Komandant izraelske avijacije putuje u Moskvu

Izraelska vojna delegacija predvođena komandatom vazduhoplovnih snaga general-majorom Amikaom Norkinom putuje danas u Moskvu da predstavi nalaze izraelske vojske o incidentu u kojem je ruski avion slučajno oboren sirijskom raketom za vrijeme izraelskog udara iz vazduha.

Izraelska vojska je rekla da su borbeni avioni ciljali sirijsko vojno postrojenje koje je obezbeđivalo oružje za libanski Hezbolah i tvrdi da je upozorenje Rusiji o predstojećem udaru dato u skladu sa dogovorima između Rusije i Izraela o izjbegavanju nenamjernog međusobnog sukoba.

Izraelska delegacija će predstaviti ruskim zvaničnicima informacije koje je Izrael imao prije udara, rezultate istrage incidenta, te dokaze o nastavku napora Irana da obezbjedi strateško oružje Hezbolahu i da se vojno učvrsti u Siriji, navode izraelski mediji.

Kremlj je najavio da će ruski eksperti pažljivo proučiti podatke koje im predstavi izraelski komandant.

Sirija je slučajno oborila ruski avion u ponedjeljak uveče, sirijskim protivvazdušnim sistemom odbrane ruske proizvodnje S-200. Poginulo je svih 15 članova posade.

Rusko Ministarstvo odbrane je najprije okrivilo Izrael, rekavši da su izraelski borbeni avioni koristili ruski avion kao štit.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kasnije je rekao novinarima da je obaranje aviona posljedica "lanca tragičnih, slučajnih okolnosti".

Premijer Izraela Bejamin Netanjahu je sugerisao slanje komandanta avijacije u Moskvu u razgovoru sa Putinom u utorak, kada je izrazio žaljenje zbog smrti ruskih vojnika. On je naglasio i da je za obaranje aviona odgovorna Sirija, navode izraelski mediji.

Putinov kabinet je saopštio da je ruski predsjednik upozorio Netanjahua protiv izvodjenja takvih operacija u budućnosti i najavio da će pojačati bezbjednost ruskih snaga u Siriji.

U srijedu je predsjednik Sirije Bašar Asad optužio Izrael za incident i u pismu as izrazima saučešća Putinu, naveo da je avion obren zbog nemorala i arogancije Izraela.

On je naglasio odlučnost da takvi tragični dogadjaji ne ometu ni Rusiju ni Siriju od nastavka borbe protiv terorizma, prenela je zvanična sirijska novinska agencija SANA.

Sirijski mediji i izvori bliski opoziciji izvjestili su u srijedu da je uhapšeno nekoliko sirijskih vojnika umiješanih u obaranje aviona.

To je najgori incident izmedju Moskve i sirijskog režima otkako su ruske snage intervenisale, od 2015. godine, da podrže Asada.

Izrael je pojačao svoje udare unutar Sirije u znak protesta zbog rastućeg uticaja Irana i proiranskog Hezbolaha koji se tamo bore na strani Asadovih snaga.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније