Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

23. 11. 2018. 11:07 >> 10:44

PLATIĆE I ODŠTETU

Samsung se izvinio radnicima oboljelim od raka

Kompanija Samsung Electronics izvinila se svojim zaposlenima koji su oboljeli od raka radeći u njihovim fabrikama. Tako je završen spor koji traje desetak godina, nakon što je otac bivše radnice te kompanije, koja je preminula sa 22 godine, sa jednim od predsjednika kompanije, Kim Ki Namom, potpisao nagodbu u Seulu.

"Iskreno žalimo i izvinjavamo se svim radnicima koji su oboljeli, kao i njihovim porodicima", rekao je Kim Ki Nam. "Nijesmo uspjeli ispravno da riješimo zdravstvene rizike u našim fabrikama LCD-a i poluprovodnika", rekao je on.

Isplaćuju odštete bivšim zaposlenima

Samsung Electronics je najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona i čipova i članica je Samsung Grupe. Aktivisti pak tvrde kako je oko 240 osoba patilo od bolesti povezanih sa poslovima u Samsungu, za proizvodnju poluprovodnika i LCD televizora. Poručili su i kako 80 od njih 240 umire, a pritom se većinom radi o mladim ženama.

Prema ugovoru koji je potpisan ranije ovog mjeseca, Samsung Electronics će grupi bivših radnika isplatiti odštete u visini do 133 hiljade dolara po osobi.

Naknada će se isplatiti osobama koje su oboljele od 16 različitih vrsta raka, nekih drugih rijetkih bolesti, ženama koje su doživjele pobačaje, kao i porodicama koje su dobile djecu koja imaju poteškoće u razvoju. Kompenzaciju će moći da ostvare i radnici koji su u Samsungu radili od 1984. godine naovamo.

Ova priča se u javnosti najprije pojavila 2007. godine, kada su bivši zaposleni i njihove porodice počeli obolijevati od raznih vrsta raka.

"Izvinjenje nije bilo dovoljno"

Od 2007. do prošlog petka brojni sudovi, agencije koje se bave pitanjima zaposlenih i odbori koji se bave mirenjima, donijeli su brojne odluke po ovom pitanju, a posljednja je donijeta danas i uslovila je potpisivanje sporazum između jednog od predsjednika Samsung Electronicsa i oca bivše radnice koja je preminula od raka.

Huang Sang Ki, koji je potpisao sporazum kao predstavnik radnika i njihovih porodica, rekao je novinarima, kako mu je drago da je ispunio obećanje dato svojoj kćeri koja je 2000. umrla od leukemije. Obećao joj je da će dokazati da je Samsung kriv za njezinu smrt.

"Izvinjenje nije bilo dovoljno za porodice žrtava, ali prihvatićemo ga. Nijedno izvinjenje nije dovoljno da nadoknadi sve uvrede, bol od industrijskih povreda i patnje onih koji su izgubili člana porodice. Ne mogu zaboraviti bol kroz koju je moja kćekar prošla i kroz koju smo mi kao porodica prošli. Previše ljudi je patilo", rekao je.

Samsung ne želi da otkrije koje  hemikalije koristi 

Malo je poznato o mogućim vezama između procesa proizvodnje u fabrikama ii bolestima zaposlenih, a Samsung je odbio da otkrije koje se konkretno hemijske supstance koriste u proizvodnji, objašnjavajući to poslovnom tajnom.

Huang i ostali rođaci oboljelih pokušali su sudskim putem da natjeraju Samsung da otkrije o kojim se hemikalijama radi.

"Kompenzacija za ozljede na radu je važna, ali još važnija je prevencija", rekao je Huang.

Samsung je igrao važnu ulogu u usponu Južne Koreje do 11. najveće ekonomije na svijetu. Njihov vođa Li Jae Jong je u međuvremenu osuđen na godinu zatvora zbog davanja mita bivšem predsjedniku Park Geun-Heu, U okviru tog korupcionaškog skandala međutim, većina presuda protiv njega je pala u procesu žalbe i pušten je na slobodu.

Skandal sa oboljenjima od raka jedan je d najgorih takve vrste, a pokazalo se kako standardi zaštite radnika nisu na visokom nivou,

Pokazuje to i slučaj kada su prije dva mjeseca dvojica radnika poginula, kada je došlo do curenja dioksida u njihovoj fabrici čipova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније