Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 08. 2013. 12:15 >> 12:21

AFERA PRISLUŠKIVANJE

NSA više hiljada puta prekršila zakon

Američka NSA prekršila je više hiljada puta godišnje, od 2008, pravila privatnosti ili svoje zakonske nadležnosti, prenio je Vašington post.

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) prekršila je pravila o zaštiti privatnosti i svoja ovlaštenja nekoliko hiljada puta u posljednje dvije godine, navodi se u novim dokumentima koje je medijima dostavio bivši službenik NSA Edvard Snouden.

Ovi incidenti povezani su sa vršenjem neodobrenog elektronsikog nadzora nad građanima SAD, piše u dokumentima koje je objavio list Vašington post.

Snouden je i ranije dostavljao američkim i britanskim medijima povjerljive dokumente, a u međuvremenu je dobio azil u Rusiji.

Vašington post je na svom veb sajtu objavio selekciju dokumeneta koje je dobio od Snoudena. Ovi dokumenti pokazuju da je NSA neovlašćeno presretala telefoinske pozive i elektronsku poštu američkih građana i stranaca na teritoriji SAD i da je odstupala od standardnih postupaka.

U izvještaju iz maja 2012. godine, koji je NSA sastavila poslije interne revizije, navodi se da je u prethodnih 12 mjeseci registrovano 2.776 slučajeva neovlaštenog sakupljanja podataka.

Broj incidenata značajno je rastao iz kvartala u kvartal, sa 546 u drugom tromjesečju 2011. godine do 865 u prvom kvartalu 2012. godine.

Nije poznato koliko je pojedinaca bilo predmet neovlašćenog nadgledanja.

Revizori NSA zaključili su da je broj incidenata porastao u prvom kvartalu prošle godine zbog velikog broja kineskih „meta“ koje su došle u SAD povodom kineske nove godine.

NSA nema ovlaštenje da špijunira strane državljane dok su na američkoj teritoriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније