Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, Objavila: J.B.Č. ]

20. 12. 2018. 10:41 >> 10:15

BUSEK

Odmah primiti cio Balkan u EU

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek smatra da EU mora promijeniti svoju strategiju prema Zapadnom Balkanu i sve države odmah primiti u članstvo.

Busek je, na sinoćnjoj diskusiji "Evropa i ti: bilans austrijskog predsjedavanja i izgledi na izbore za Evropski parlament" u Beču, istakao da je besmisleno "igrati se doktora" i pokušati nešto popravljati.

"Ni jug Italije nije zrio za EU, ali je ipak u Uniji. Nama je hitno potreban cio Balkan u EU. Sve drugo bi u stvarnosti bilo nepravedno", podvukao je šef bečkog Instituta za podunavlje (IDM).

Busek je kazao da su mnogi instrumenti EU zastarjeli, a u to, kako kaže, spada i rotirajuće predsjedavanje.

"Nijesam siguran koliko je to još svrsishodno", naglasio je on.

Na skupu je naučni saradnik IDM Silvia Nađivan predstavila dokument "Jasne vizije i hitno potrebne mjere koje je moguće realizovati".

U tom dokumentu se ukazuje, prije svega, na veliki problem odlaska stanovništva sa Zapadnog Balkana.

Takođe je istakla da je potrebno i pojačano djelovanje protiv "stabilokrata", to jest autoritarnih vladara sa orijentacijom prema cilju rukovođenja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Budućnost Balkana zavisi snažno o toga koliko će biti moguće ‘ugušiti’ etničko-nacionalističku politiku", smatra Nađivan.

Novinar Klaus Prempers je ocijenio da su EU potrebni dalekosežne reforme u bliskoj budućnosti.

"Jedan pozitivan razvoj je Bregzit, odnosno da neko napušta Uniju koji je uvijek glasao protiv dalje integracije", naglasio je on, dodajući da će se sada vidjeti da li će biti stvoren veći prostor za integraciju.

Istovremeno, smatra da je neophodno pronaći nove modele za kontinent i oprostiti se od par konstanti u Evropi.

Saglasni su bili učesnici da nije više u duhu vremena govoriti o osovini Pariz-Berlin, i to ne samo što se bliži kraj mandata njemačke kancelarke Angele Merkel.

Evropa je daleko veća i neophodno je druge aktere snažnije uključiti, zatražili su oni.

Busek je dodao da se trenutno suočavamo sa Evropom zastoja, zbog čega okolnosti predsjedavanja Austrije EU nijesu bile lake.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније