Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

27. 02. 2019. 18:31 >> 17:57

PUTIN I NETANJAHU

Odnosi Rusije i Izraela spriječili sukob armija

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u Moskvi da su veze između dvije zemlje spriječile sukob njihovih vojski i da su "doprinijele bezbjednosti u regionu".

 

Netanjahu, koji je danas doputovao u kratku posjetu Moskvi, rekao je da se 11 puta sastao s Putinom od septembra 2015. godine, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski lider je ocijenio da najveća prijetnja u regionu potiče od Irana i da je Izrael odlučan da nastavi svoje napade kako bi spriječio da se Teheran vojno učvrsti u Siriji.

Izražavajući dobrodošlicu Netanjahuu, Putin je prihvatio poziv da dođe u posjetu Izraelu, na ceremoniju povodom podizanja jerusalimskog spomenika žrtvama i preživjelima opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu, rekavši da je sveto sjećanje na one koji su poginuli tamo i u tom ratu.

Očekivalo se da dvojica lidera razgovaraju o regionalnim pitanjima, situaciji u Siriji i jačanju bezbjednosne koordinacije.

To je njihov prvi zvanični sastanak otkako je u septembru sirijska protivvazdušna odbrana greškom oborila ruski izviđački avion za vrijeme izraelskog napada.

Pogibija 15 ruskih vojnika u tom incidentu izazvala je ozbiljnu napetost između Rusije i Izraela i dovela u pitanje slobodu izraelske akcije u susjednoj Siriji.

Netanjahuov kabinet je poslije toga bezuspješno pokušavao da organizuje sastanak s Putinom u Parizu u novembru, na skupu povodom 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata. Njih dvojica su razgovarala kratko na marginama tog skupa.

"Naravno, diskutovaćemo detaljno s predsjednikom Putinom kako bismo osigurali koordinaciju ruske vojske i izraelskih snaga na način da spriječimo napetost i sukobe između njih", rekao je Netanjahu prije današnje posete.

On je to označio glavnim ciljem svog putovanja u Moskvu.

"S naše tačke gledišta, razgovori će se fokusirati na načine da se spreči Iran da pusti korenje u Siriji, da sprečimo zemlju koja otvoreno kaže da je njen cilj da nas uništi", najavio je izraelski premijer.

On je ocijenio da su bilateralni odnosi s Rusijom odlični zahvaljujući tome što u Izraelu živi više od milion ljudi koji govore ruski i koji su mnogo doprinijeli Izraelu, donoseći rusku kulturu.

Pomenuo je i turizam i dodao da oko 400.000 Rusa posjećuje Izrael svake godine, a da oko 200.000 Izraelaca godišnje putuje u Moskvu.

Netanjahu će se u toku dana vratiti u Izrael. Prvobitno je bilo planirano da se vrati sjutra, ali je skratio posjetu jer se očekuje da vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit ove sedmice objavi da li će protiv njega podići optužnicu za korupciju.

Bilo je planirano da se izraelski premijer sastane s Putinom prošle sedmice u četvrtak, ali je put odložen zbog izborne kampanje pred opšte izbore u Izraelu u aprilu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније