Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

17. 03. 2019. 19:20 >> 18:45

U PARIZU

Makron osudio nerede na protestu Žutih prsluka

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je nasilje i nerede koji su izbili u Parizu na protestu građanskog pokreta "Žuti prsluci" i dodao da su neophodne "jake i dodatne odluke" vlasti kako se to više ne bi ponovilo, javio je danas francuski Radio Evropa 1 (Europe).


Makron, koji je sinoć održao sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je da treba "analizirati sve događaje do najmanjih detalja kako bi se donijele jake i dodatne odluke" u cilju da se takvi nerede više ne ponove.

"Postoje ljudi koji žele da ugroze Republiku tako što razbijaju i uništavaju", rekao je Makron na vanrednom sastanku na kojem su prisustvovali premijer Eduar Filip i ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa, Kristof Kastaner i Nikola Belube.

Protest pokreta "Žuti prsluci" koji je održan 18. subote zaredom, obilježen je nasiljem i neredima u Parizu, posebno u aveniji Jelisejskih polja gdje su neke radnje i restorani zapaljeni, razbijeni izlozi i opljačkana roba. U toj poznatoj aveniji koja se nalazi u otmenoj četvrti glavnog grada, nalaze se radnje sa luksuznom robom.

Tokom protesta na kojem se na cijelom području zemlje okupilo 32.300 ljudi, privedeno je više od 230 osoba.

Pokret "Žuti prsluci" protestuje od 17. novembra kritikujući Makronovu politiku. Francuski predsjednik je potom učinio ustupke i pokrenuo veliku nacionalnu debatu u cilju rješavanja krize.

Debata, tokom koje je Makron dva mjeseca obilazio zemlju i sastajao se sa lokalnim zvaničnicima i mještanima, završena je u petak, ali su protesti nastavljeni jer "Žuti prsluci" to smatraju maskaradom.

Protesti tog pokreta smatraju se najvećom krizom s kojom se suočava centristički predsjednik Makron od dolaska na vlast u maju 2017. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније