Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

05. 04. 2019. 10:20 >> 10:24

MANJE ODLAZAKA U HITNU

U Americi zabranili slanje poruka tokom vožnje

Američke savezne države u kojima je zabranjeno pisati poruke tokom vožnje, imaju sigurnije stanje na putevima, pokazalo je istraživanje koje je pratilo broj dolazaka u službe hitne pomoći nakon uvođenja zakona kojima se zabranilo takvo ponašanje.

Prosječno je u tim državama, nakon što je uvedena zabrana vozačima da pišu poruke za vrijeme vožnje, godišnje bilo 1632 dolazaka manje u službe hitne pomoći nakon saobraćajnih nesreća.

Širom SAD-a u 2016. godini, skoro 3500 ljudi je poginulo, a još 391.000 zadobilo teške povrede u sudarima u kojima su učestvovali vozači ometeni drugim aktivnostima, navodi se u radu objavljenom u časopisu American Journal of Public Health.

Neka ranija istraživanja sugerisala su da zakoni kojima se ograničava korištenje mobilnih telefona u vožnji na one koji se ne drže u rukama može smanjiti ometanje u vožnji i broj udesa.

Do sada nije bilo jasno kako zabrana pisanja poruka može uticati na manje saobraćajne nezgode čije se posljedice rješavaju u ambulantama hitne pomoći, a ne zahtijevaju hospitalizaciju.

Manje odlazaka u hitnu

Za potrebe sadašnjeg istraživanja naučnii su analizirali podatke o tim manje opasnim ozljedama, povezanima sa saobraćajnim nezgodama, koje su se ambulantno sanirale od 2007. do 2014. godine u 16 američkih saveznih država u kojima je, osim u Arizoni, uvedena zabrana pisanja poruka u periodu istraživanja.

U saveznim državama u kojima je uvedena zabrana pisanja poruka za vrijeme vožnje, prosječno je bilo 4 posto manje odlazaka u ambulante hitne pomoći u poređenju sa razdobljem prije zabrane.

"Iako se novi zakoni, čiji je cilj da se smanji ometanje vozač,a mogu činiti prezahtjevnima, pokazalo se da smanjuju pogubne posljedice na cestama koje vode u smrt, ozbiljne povrede i manje teške povrede u saobraćajnim nesrećama", kazala je šfica istraživanja Alva Ferdinand, iz teksaške škole javnog zdravstva Univerziteta A&M u College Stationu.

"S obzirom na to da odluka vozača da piše poruke dok vozi ne utiče samo na njega, nego i na putnike u vozilu i vozače i putnike u drugim vozilima kao i na pješake, istraživanje sugeriše da može biti korisno pridržavati se tih zakona", kaže Ferdinand.

"Kristalno je jasno, na temelju istraživanja u kojima su korištene unutrašnje kamere u vozilima, da skretanje pogleda sa puta, kako bi se posvetilo telefonima, drastično povećava rizik sudara", kaže dr. M. Kit Delgado, sa medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu Pensilvanija u FiladelFiji. "Stoga ima smisla agresivno provoditi zabranu za svako držanje mobilnog telefona u ruci", kaže Delgado, koji nije bio uključen u istraživanje.

Izbjegavanje slanja poruka

U državama u kojima je policiji dozvoljeno zaustavljanje vozača kojima je pisanje poruka jedini prekršaj, uočen je pad od osam posto u broju odlazaka u ambulante hitne pomoći stradalih u saobraćajnih nezgoda nakon stupanja na snagu zakona.

U drugim saveznim državama nije dozvoljeno zaustavljati vozača ako mu je jedini prestup pisanje poruke u vožnji, nego tek ako je počinio i neki drugi prekršaj. U tim državama uočeno je, među mladim, neiskusnim vozačima, čak 40-postotno smanjenje odlazaka u ambulante hitne pomoći stradalih u saobraćajnim nezgodama nakon stupanju na snagu tih zakona.

Naučnik Despina Stavrinos sa sveučilišta Alabama u Birmingemu, koji nije bio uključen u studiju, kaže da bi vozači trebalo da namjestite GPS podatke puta na telefonu prije pokretanja vozila i da izbjegavaju bilo kakvo slanje poruka i druge aktivnosti koje zahtijevaju držanje telefona u ruci za vrijeme vožnje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније