Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

01. 05. 2019. 21:34 >> 21:40

NAJVIŠE U NJEMAČKOJ

Broj nasilnih napada na Jevreje u porastu

Broj nasilnih napada na Jevreje značajno je porastao u 2018. godini, pokazuje izvještaj koji su objavili istraživači Univerziteta Tel Aviv. Kako je navedeno, toliki broj jevrejskih žrtava u antisemitskim aktima nije zabilježen decenijama.

U izvještaju se posebno pominje oružani napad u sinagogi Drvo života u Pitsburgu u oktobru, kada je poginulo 11 vjernika. Napadi kojima su meta Jevreji porasli su prošle godine za 13 odsto.

Zabilježno je oko 400 slučajeva širom svijeta, od toga četvrtina velikih nasilnih slučajeva u SAD-u.

Najdramatičniji porast je međutim zabilježen u zapadnoj Evropi. U Njemačkoj je antisemitsko nasilje poraslo za 70 odsto.

Ovaj godišnji izvještaj objavljen je uoči Dana sjećanja na holokaust u Izraelu, a nakon još jedne fatalne pucnjave u Kaliforniji u kojoj je ubijena žena i još troje ljudi je ranjeno.

"Postoji pojačan osjećaj vanredne situacije među mnogim Jevrejima širom svijeta", rekao je Moše Kantor, predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa.

On je objasnio da je sada jasno da antisemitizam nije više ograničen na ultraljevicu, ultradesnicu i radikalne islamiste, već je često prihvaćen u civilnom društvu.

Kantor je uz oružane napade, uvrede i vandalizam, pomenuo i pojačano antisemitsko vrijeđanje na internetu i u štampi, uključujući nedavnu antisemitsku karikaturu koja se pojavila u međunarodnom izdanju Njujork tajmsa.

Na njoj je izraelski premijer Benjamin Netanjahu prikazan kao pas vodič sa ogrlicom na kojoj je Davidova zvijezda, kako vodi slijepog američkog predsjednika Donalda Trampa sa jevrejskom kapom na glavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније