Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

06. 06. 2019. 21:05   >>  21:04

FRANCUSKA

Obilježena 75. godišnjica bitke za Normandiju

U mjestu Kolevije Sur Mer, na sjeverozapadu Francuske, obilježena je 75. godišnjica bitke za Normandiju.

Na današnji dan 1944. godine oko 160.000 savezničkih vojnika isplovilo je iz engleskog Portsmuta i okolnih mjesta i počelo napad na Normandiju. To je rezultiralo oslobađanjem Zapadne Evrope od nacista.

Domaćin današnjeg obilježavanja bio je francuski predsjednik Emanuel Makron, a prisustvovao je i američki predsjednik Donald Tramp.

Makron je rekao da Francuska nije zaboravila šta su američke, engleske i kanadske trupe uradile kada je u pitanju bitka za Normandiju.

Francuski predsjednik, u svom obraćanju kazao je da je svjestan koliko njegova zemlja duguje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ukazao je i na važnost NATO-a, Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN) nakon Drugog svjetskog rata.

Američki predsjednik Tramp se zahvalio narodu Francuske na odavanju počasti vojnicima koji su dali svoje živote u toj bitki.

Obilježavanju su prisustvovale i prve dame SAD-a i Francuske Melanija Tramp i Brižit Makron.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније