Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 09. 2013. 09:04 >> 09:05

NOVI BILANS

Pakistan: Broj poginulih dostigao 81

Prema najnovijim informacijama, u jučerašnjoj eksploziji bombe ispred jedne hrišćanske crkve u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana broj poginulih dostigao je 81, a najmanje 110 ranjeno. To je najveći napad na hrišćansku manjinu u toj zemlji za više godina, saopštila je policija.

Napad je uzrokovao velike nemire širom Pakistana. U samom Pešavaru, ljutiti demonstranti su blokirali glavnu ulicu na dva sata, bacajući kamenje i paleći gume.

Vijeće za međunarodne religije, koje sarađuje sa hršćanskim misionarskim institucijama u zemlji, najavilo je trodnevnu žalost, te su suspendovali misionarske škole i koledže na period od tri dana u Pešavaru.

„Crkva je bila meta bombaša samoubica“, rekao je Sahibzada Anis, komesar Pešavara, za agenciju Anadolija. 

Anis tvrdi da je broj ubijenih 75 nakon što su neki od ranjenika preminuli u bolnici.

Bombaš samoubica je aktivirao eksploziv kada su vjernici izlazili iz crkve poslije nedjeljne službe, rekao je policajac Mohamad Nor Kan.

Svjedoci tvrde da su čuli dvije eksplozije. Policija tvrdi da je prva eksplozija zvučala kao ručna granata, dok je druga bila velika i mogla se čuti u krugu od tri kilometra.

"Bila je to zaglušujuća eksplozija. U početku nisam shvatio šta se dešava. Nijesam vidio bombaša samoubicu, jer je on bio iza mojih leđa. Eksplozija me bacila u vazduh, i onda sam pao na tlo. Sve što sam vidio bili su oblaci dima koji su se dizali u vazduh i ljudi koji trče i vrište" rekao je jedan od povrijeđenih u ovom napadu, koji je bio na ulazu u crkvu u trenutku eksplozije, prenosi Anadolija.

On je smješten u bolnicu Lejdi Reding, gdje je veliki broj ranjenika za čije živote se bore doktori.

Među poginulima je četvoro djece, šest žena i dva policajca. Očevici tvrde da još mrtvih tijela leži ispred i u crkvi. Naglašavaju kako su se dvojica bombaša samoubica raznijeli u blizini sigurnosne prepreke na ulazu u crkvi, gdje se okupilo nekoliko stotina vjernika na nedjeljnoj misi. 

Spasioci se nalaze na licu mjesta i tragaju za još tijela i ranjenicima. Na desetine ljudi, svih vjera, je u bolnici u koju dovoze ranjene i ubijene, nudeći da doniruju krv.

"Ovdje sam u ime ljudskosti. Oni koji su počinili ovo nehumano djelo su sramota za Islam i Pakistan", rekao je Mukhat Zeman, lokalni vlasnik prodavnice koji je došao u bolnicu kao dobrovoljni davalac krvi.

Tvrdokorni islamski ekstremisti su optuživani za prethodne napade na hrišćansku manjinu u Pakistanu, kao i na muslimanske grupacije koje oni smatraju jereticima, navodi AP. Hrišćani čine tri odsto pakistanske populacije koja broji 180 miliona.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније