Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

03. 12. 2019. 09:49 >> 09:49
3

ŠVEDSKA AKADEMIJA

Ostavke u Nobelovom komitetu, jedna i zbog Handkea

Zbog različitih "skandala" koje potresaju Nobelov komitet za književnost, dva spoljna člana napustila su to tijelo Švedske akademije, piše Rojters.

Spoljna članica Komiteta i švedska književnica i književna kritičarka Gun-Brit Sundstrom, kao razlog za podnošenje ostavke navodi dodjelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, prenosi Rojters.

Sundstromova je u saopštenju navela da se iz obrazloženja odluke o dodjeli nagrade Handkeu može zaključiti da je literatura iznad politike, istakavši da ona ne dijeli taj stav.

Ta odluka Nobelovog komiteta izazvala je mnogo bure u međunarodnoj javnosti, naročito na tlu zemalja bivše Jugoslavije.

Handke je trpio kritike zbog stavova o nekadašnjem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću i zbog toga što je prisustvovao njegovoj sahrani 2006. godine.

Sa druge strane, drugi spoljni član Nobelovog komiteta, pisac Kristofer Leandor, naglasio je da njegova odluka nema veze sa Handkeom.

Kako podsjeća Rojters, akademija stara 233 godine morala je da uvede nekoliko novih mjera poslije seks skandala u koji je umiješan suprug bivše članice Komiteta zbog čega je odloženo odlučivanje o dobitniku nagrade za 2018. godinu.

Spoljni članovi dodati su kako bi pomogli Nobelovom komitetu da izabere kandidate o kojima bi odlučivali.

Leandor je naveo da daje ostavku na članstvo u Komitetu, jer, kako je naveo, "nema ni vremena i strpljenja da čeka da se to tijelo reformiše".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније