Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

03. 12. 2019. 15:03 >> 15:02
1

NAKON 4 DECENIJE

Milanu Kunderi vraćeno češko državljanstvo

Piscu Milanu Kunderi, autoru knjige "Nepodnošljiva lakoća postojanja", vraćeno je češko državljanstvo koje je izgubio prije 40 godina.

Češki ambasador u Francuskoj Peter Drulak, izjavio je za češku televiziju da je Kunderi uručio državljanstvo prošle nedjelje u stanu književnika u Parizu.

Državljanstvo je 90-godišnjem piscu vraćeno na osnovu odluke, poslije susreta Kundere i premijera Andreja Babiša u Francuskoj prošle godine.

Milan Kundera je najpoznatiji i najčitaniji savremeni pisac češkog porijekla. U Parizu živi od 1975., kada je pobjegao od komunisitčkog režima u Češkoj.

Među njegovim djelima su "Knjiga smjeha i zaborava", "Besmrtnost", "Praznik beznačajnosti", "Život je negdje drugdje"…

Njegova posljednja djela na francuskom nisu prevedena na češki.

Kundera živi povučeno, u Češku je godinama putovao inkognito i nikad ne daje izdaje novinarima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније