Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

23. 01. 2020. 08:45   >>  08:44

ČEKA SE ODLUKA SZO

Od virusa koji se širi iz Kine, preminulo 17, oko 600 oboljelih

U Kini je potvrđeno da je 17 osoba preminulo zbog posljedica novog koronavirusa, a oboljela je 571 osoba. U Vuhanu su zatvorene sve transportne mreže, nema ni letova.

Sumnja se i da su još 393 osobe oboljele od ovog virusa, ali to još nije potvrđeno, prenosi Rojters.

Obustavljen je avionski, autobuski, željeznički saobraćaj, a ne rade ni metro, trajekti ni sve dugoprevozne linije.

Vlasti Vuhana pozvale su građane da ne napuštaju grad sem ako se ne radi o posebnim okolnostima, a čuvari patroliraju glavnim putevima.

Broj prijavljenih slučajeva na Tajlandu je četiri, dok je u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu i SAD prijavljen po jedan slučaj oboljevanja.

U Vašingtonu je 16 osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelim na posmatranju.

Tokom posjete Vuhanu kineski zamjenik premijera Sun Čunlan rekao je da vlasti moraju da budu otvoreni u vezi sa širenjem virusa i da pokušaju da ga suzbiju, dok je Svjetska zdravstvena organizacija saopoštila da će danas odlučiti da li da proglasi izbijanje svjetske zdravstvene krize, što bi bilo šesti put u posljednjih 10 godina.

"Donošenje ovakve odluke shvatam izuzetno ozbiljno", rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, dodajući da je spreman da je donese samo uz odgovarajuću količinu razmatranja i informacija.

On je to rekao nakon jučerašnjeg sastanka nezavisnog panela eksperata koji je organizovala SZO u Ženevi.

Pojedini stručnjaci smatraju da novi virus nije opasan kao SARS od koga je preminulo više od 700 osoba od 2012. godine.

Za sada ne postoji lijek protiv korona virusa, čiji su simptomi groznica, otežano disanje i kašalj, a može da izazove i upalu pluća.

Kineske vlasti još uvijek ispituju šta je uzrok virusa, iako su potvrdile da je epidemija započela na pijaci u Vuhanu ilegalnim transakcijama sa divljim životinjama.

Tajvanski Čajna erlajns, kao i singapurska aviokompanija otkazale su letove u Vuhan, dok je željeznička kompanija iz Hong Konga saopštila da je obustavila linije brzog voza ka tom gradu.

U Japanu je povećan nivo opasnosti od novog virusa, a građanima se savjetuje da otkažu putovanja u ne-urbane oblasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније