Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 07. 2020. 12:29 >> 12:28

FRANCUSKI MEDIJI

"Makron u Briselu udario pesnicom o sto"

Francuski mediji prenose danas podatke o promjeni raspoloženja predsjednika Emanuela Makron na samitu Evropske unije (EU) u Briselu i navode da je kritikujući zemlje koje se protive predloženom planu za ekonomsko oživljavanje Unije, u jednom trenutku "udario pesnicom o sto".

Lideri EU okupili su se u petak na dvodnevnom samitu u cilju postizanja dogovora o ekonomskom oporavku. Međutim, u nedjelju pregovori su još trajali, a takva situacija je vidno iznervirala Makrona, koji je "udario pesnicom o sto", prenio je list "20 minuta" (20 Minutes).

Neimenovani član francuske delegacije izjavio je da je Makron nezadovoljan stavom zemalja koje se protive planu, prije svega na takozvanu štedljivu četvorku, koju čine Holandija, Švedska, Danska i Austrija. Makron je nezadovoljan i stavom Finske koja je rezervisana prema njemačko-francuskom predlogu.

Kako su prenijeli izvori bliski samitu, Makron je kritikovao i ponašanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca koji je usred sastanak ustao da se javi na telefonski poziv. Dodaje se da se Kurc uvrijedio na Makronovu kritiku.

I druge delegacije na samitu su prenijele Makronovo ponašanje, mada francuska delegacija insistira da je to sve "pomalo karikirano".

Francuski mediji, među kojima televizija TF1 koja je imala pristup kulisama pregovora u Briselu, prenose da je prvi "fizički samit" lidera EU samo naizgled u prijateljskoj atmosferi, jer na sastancima "sijevaju varnice".

Lideri Evropske unije u nedjelju su nastavili samit u Briselu, produžen za jedan dan, pošto još nijesu postigli kompromis o budžetu Unije i o fondu za oporavak od krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Sve države se slažu da treba da pomognu, ali bogatije zemlje, među kojima su Holandija, Austrija, Švedska i Danska, traže stroge kontrole potrošnje novca.

Sastanak će biti nastavljen danas poslije podne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније